Работата разболяла от рак 1500 българи за година

38

Около 1500 българи на година се разболяват от рак заради условията, при които работят. През 2017 г., откогато е последната статистика за България, Международната организация на труда е отчела 1498 регистрирани случая, алармираха от КНСБ по време на семинар за журналисти.

„Раковите заболявания, свързани с работа, са причина за 53% от смъртните случаи при професионални заболявания“, цитира европейската статистика националният секретар по безопасност и здраве към синдиката Огнян Атанасов. Той припомни, че в ЕС заради рак на всеки час умират 10 души. Повечето случаи на рак поради местоработата се дължат на използвания в миналото азбест. Атанасов обясни, че когато азбестът е пресован, не е страшно, но когато се реже от непрофесионалисти, рискът от онкозаболяване е много голям.

Следващата група заболявания, провокирани от работната среда, са свързани с кръвоносната система.

КНСБ ще настоява до 17 януари 2020 г. да се въведе Директивата на ЕС за защита от 26 канцерогени и мутагени. Сред тях са опасните за здравето – кристален силициев диоксид, прах от твърда дървесина, хром VI, отработени газове от дизелови двигатели и етилен дихлорид. Директивата ще защити живота и здравето на около 40 млн. души в Европейския съюз. От синдикалната организация ще искат при въвеждането й работодателите да бъдат длъжни да събират данни за опасните вещества и да има здравно наблюдение на работниците. Металурзите са застрашени от рак на белия или черния дроб, а при селското стопанство заплахата е от развитие на рак на кожата, показват статистиките.

„Около 100 химични агента заплашват здравето ни и в офиса“, съобщи още Атанасов. Той обърна внимание на климатичните инсталации, които задължително трябва да се чистят поне веднъж на три години и ако това не се прави, по-добре да не се ползват изобщо. Източник на озон пък може да бъдат копирните машини. Опасни са и мокетите, заради прахта, който образуват. Експертът посочи и че у нас масова се крият трудови злополуки.

Материалът Работата разболяла от рак 1500 българи за година е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.