Пуснаха онлайн онконавигатор за болните от рак

39

Първият у нас онлайн онконавигатор вече е факт. Платформата е предназначена за болните от рак, а е разработена от лекари, неправителствени и пациентски организации. На сайта пациентите, които се сблъскват с коварната диагноза и провеждат лечение, могат да намерят безплатна, актуална, подробна и най-вече достоверна и проверена информация за целия процес на диагностика и лечение на рака у нас.

„Информацията не лекува, но липсата ѝ може да ни коства много“, подчерта председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Онкологията се разви бурно през последните години. Откриха се много нови възможности и много малко хора разполагат с достатъчна и адекватна информация, даже почти нищо не знаят за онкологията, за начина за лечение на рака, включително и къде могат да се лекуват, към кого могат да се обърнат, ако имат съмнения за подобно заболяване за тях или за техните близки. Предимството на това, което направихме е, че тук всичко е на едно място“, обясни той.

Сайтът е подкрепен от здравното министерство и от НЗОК. Структуриран е в два големи раздела – за медицинска и за немедицинска информация. Илюстративно е показан целият път, който трябва да измине пациентът с диагноза рак, като са обяснени всички новости в лечението, административни подробности и документите, които се изискват по време на процеса. „В детайл сме разработили всички важни неща от профилактиката, от скрининга, какво поема Здравната каса, какви са възможностите, къде може да се случи това нещо. През образната диагностика, през лаборатория, всичко просто е обяснено, дори и най-новите неща – генетичните изследвания, лечението. В детайли отново са разписани всички възможни видове хирургии, възможностите на лъчелечение, видове му, за лекарствената терапия също всичко е дадено в детайли. Също така как се прави лечебен план на един пациент, всички специалисти, които са включени, документите, които са необходими. Целият път се включва в този лечебен план. Не на последно място е лекарствената терапия, която също е огромна. Включва химиотерапия, имунотерапия, таргетна терапия всички модерни направления“, посочи Невена Манолова от Центъра за немедицинска подкрепа „Дари хелп“:

Платформата не е комерсиална и няма да носи печалба, стана ясно от думите на Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България, която е партньор в проекта. „Наличието на информацията превръща един пациент от уплашен и неориентиран индивид в човек, който съдейства на целия процес. И когато лекар и пациент работят заедно, резултатите са значително по-добри“, категоричен е Денев.

На сайта има наръчник наръчник на пациента с полезни съвети, както и информация за храненето и диетата на онкоболния, съпътстващите лечението проблеми, нуждата от обществена подкрепа и текущите клинични изпитвания. „Обърнахме специално внимание на препоръчвания режим на хранене, който е специфичен за някои ракови локализации – на стомаха, на дебелото черво и на панкреаса и т.н. Също така посветихме много усилия на разработването на  информацията за хранителните добавки, които в някои случаи могат да са високорискови и опасни за прием от онкологични пациенти“, уточни Невена Манолова.

По думите на д-р Росица Кръстева, председател на Клуб „Млад онколог“, която също участва в създаването на платформата, хората трябва да осъзнаят, че ракът вече не е фатално, а хронично заболяване, за чието адекватно лечение българските пациенти имат гарантиран много добър достъп. Д-р Кръстева подчерта, че другата важна цел на екипа е била да убеди ползвателите на сайта, че трябва да търсят първо лекарска консултация и помощ, а не да се доверяват на всевъзможни алтернативни продукти и практики, които могат да ги доведат бързо до влошаване и дори фатален край. „Лекарят няма възможността всичко това да обясни на пациента и да каже – аз мога да те излекувам или това и това трябва да направиш. Информацията, която е на сайта, помага преди всичко на хората, които имат сблъсък с това заболяване, да разберат, че това, което се предлага в България, действително е толкова стойностно, толкова правилно, колкото, ако те проведат това лечение в Италия, в Германия, в САЩ, където и да било, дори смея да твърдя, че в сравнение с някои от страните ние имаме дори по-добър достъп до съвременно лечение“, добави д-р Кръстева.

Екипът на проекта е превел от английски и „Ръководства за пациента“ на Европейската онкологична асоциация ESMO, които съдържат цялата актуална информация за диагностиката, възможностите на хирургичното и лекарственото лечение, както и на лъчетерапията.

Сайтът ще се обновява периодично с актуална информация. Ако пациентите имат въпроси, чиито отговори не откриват в съдържанието му, могат да се обадят на посочения телефон за връзка и да ги зададат. Онконавигаторът вече работи и достъп до него има всеки български гражданин.

Материалът Пуснаха онлайн онконавигатор за болните от рак е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.