Пушенето не съкращава теломерите

33

Пушенето не съкращава дължината на теломерите – маркер в края на нашите хромозоми, използван като индикатор за стареенето. Това откритие на учените от университета в Нюкасъл изненада медицинския свят, тъй като означава, че дължината на възрастните теломери трябва да се разглежда като статичен биомаркер, който се променя сравнително слабо по време на зрелия живот.

Изследователите са направили мета-анализ на базата на 18 проучвания, обхващащи 10 държави и четири континента. Проучването е станало възможно благодарение на международното сътрудничество между изследователите, участващи във всички тези първоначални проучвания, което прави техните данни достъпни за повторния анализ.

Комбинираният набор от данни е най-големият по вида си и включва данни от 12 579 възрастни (4 678 настоящи пушачи и 7 901 непушачи). Средната възраст на участниците варира от 26 до 80 години. Промяната в дължината на теломерите на участниците се измерва в продължение на около 8,6 години, като дължината на теломерите се измерва в кръвни проби, взети в началото и в края на този период.

Учените избират да се фокусират върху тютюнопушенето, само защото има повече данни за връзките между пушенето и дължината на теломерите, отколкото за всяко друго нездравословно поведение.

Проучването потвърждава, че докато пушачите наистина имат по-къси теломери (както показват много предишни проучвания), няма доказателства, че теломерите им се скъсяват по-бързо в сравнение с непушачите – както би било предсказано, ако пушенето причинява скъсяване на теломерите. Резултатите показват, че тютюнопушенето не е отговорно за по-късите теломери, наблюдавани при възрастни пушачи.

Професор Мелиса Бейтсън от Факултета по медицинските науки на Университета в Нюкасъл пояснява: „Проучването е важно, защото ни накара да преосмислим значението на дължината на теломерите като прочит на въздействието на начина на живот върху тялото. Не оспорваме изобилните доказателства, че тютюнопушенето е вредно, а само доказателствата, че дължината на теломерите е добър начин за оценка на биологичните щети, причинени от пушенето и евентуално други нездравословни поведения“.

Това води до въпроса защо пушачите имат по-къси теломери? Екипът от международни изследователи предполага, че правдоподобният отговор на този въпрос е, че както скъсяването на теломерите, така и тютюнопушенето са най-вероятно причинени от трета променлива – излагане на различни форми на стрес в ранните етапи от живота, като физическо и емоционално насилие. Екипът на университета в Нюкасъл продължава проучванията в тази област.

Тази находка променя предходното научно разбиране за дължината на теломерите, признат биомаркер за повишена заболеваемост и намалена продължителност на живота. Преди това се смяташе, че дължината на теломерите реагира динамично на текущото поведение в зряла възраст, като съкращавайки се при нездравословни дейности като пушене и може би удължаване в отговор на по-здравословно поведение. „За научната общност това означава, че измерването на промените в дължината на зрелите теломери може да се окаже не чак толкова ползотворно, отколкото се смяташе , като начин за идентифициране на поведение, което е вредно и за наблюдение на последствията от промените в поведението. По-общо, констатациите подчертават необходимостта от предпазливост при тълкуването на корелационни данни. Само защото две променливи са корелирани, не означава, че една променлива причинява друга“, добавя проф. Бейтсън.

Материалът Пушенето не съкращава теломерите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.