Психиатърка източила половин милион от НЗОК

20

Пловдивска психиатърка е източила над половин милион от НЗОК, издавайки рецепти на пациенти фантоми. Лекарката изготвяла комплект фалшиви документи, с които е получавала изключително скъпи медикаменти за лечение на параноидна шизофрения, които се реимбурсират напълно от касата. Чрез посредници докторката е получавала ампулите от аптеките, а след това ги продавала на черно. Това съобщи директорът на ОД МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. По думите му д-р Инна Бончева е задържана за 24 часа , предстои да й бъде наложена  мярка за неотклонение за 72 часа.

„Незаконните действия от определени лекари с нехуманните си действия нанасят поражения на държавата с източване на НЗОК. Нанасят и вреди на гражданите, лишавайки ги от достъп до лекарства за тяхното здраве. Всички издирвателни действия са с сътрудничество с Районна прокуратура. Вчера служители на ОД на МВР са претърсили 5 адреса на територията на Пловдив, Кричим Първомай, селата Фотиново и Кърнаре. Иззети са амбулаторни листове, рецептурни книжки, друга документация, печати, ампули“, уточни Рогачев.

Схемата е стартирала през януари 2017 г. До този момент са разпитани  80 свидетели, иззети са веществени доказателства – ампули и компютърни конфигурации.

Според събраните доказателства, 52 лица, които според документите са били уж нуждаещи, са получавали тези лекарства. Една ампула струва между 700 и 900 лева, като става дума за депо препарати с отложено действие, които се поставят с инжектиране на всеки месец. Разследването показва , че тези хора не знаят за нищо за такива лекарства, не са били на преглед, нито пък познават психиатърката. Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

Схемата е в изключително големи мащаби и на д-р Бончева предстои да бъдат повдигнати обвинения за измама, като наказанието което я очаква е между 1 и 8 години затвор. Говорителят на Районна прокуратура  Атанас Илиев заяви , че предстои да бъде повдигнато и второ обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание, тъй като в кабинета на лекарката е открит силиконов печат на НЗОК.

Материалът Психиатърка източила половин милион от НЗОК е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.