Проверяват лекарство против акне след сигнали за самоубийства

38

Националният регулатор по лекарствата (MHRA) на Великобритания започва проверка за безопасността на популярното лекарство срещу тежки форми на акне – Роакутан (изотретиноин) на фармацевтичната компания Рош, съобщи The Guardian. Поводът са регистрираните 10 случая на самоубийства през миналата година, които се свързват с употребата на този продукт.

Препаратът се назначава при проблемно акне (с риск от постоянни белези), което не се повлиява от стандартното лечение с антибиотици и други видове медикаменти. Листовката за пациента включва солиден списък от нежелани лекарствени реакции.

Изданието отбелязва, че броят на регистрираните в MHRA фатални случаи е 5 пъти по-голям от предходната година и е най-високият, откакто се води статистиката за медикамента, т.е. от 1983 г. В същото време от регулатора посочват, че е възможно реакцията на Роакутан да се е случила в друга година, но да е докладвана през 2019 г.

Официално случаите на самоубийства, огласени от медиите на Острова, не се свързват с лечението с този медикамент, но причината остава неизяснена. В публикацията се посочва, че роднини и близки на самоубилите се са съобщавали за странно поведение след като са започнали да приемат Роакутан.

Медията цитира и официалната позиция на фармацевтичната компания, в която се казва, че милиони пациенти по света приемат изотретиноин и че „подобно на повечето медикаменти, той може да предизвика странични ефекти“. От Рош са заявили, че препоръчват много да се внимава, когато се назначава продуктът, да се взема предвид дали пациентът е имал депресивни епизоди в миналото и да бъде внимателно наблюдаван по време на лечението.

В Обединеното кралство продуктът се приемал от около 30 000 пациенти годишно. Националната служба за обществено здравеопазване NHS обаче съобщава за рязко увеличаване на лекарските предписания за последните 10 години – от 34 283 през 2008 г. на 69 040 през 2018 г. От лекарствения регулатор обаче обясняват, че системата им за известяване на подозрителни случаи все още не е доказателство за нежелани реакции, а единствено съмнение, че причината може да е лекарството.

Експертна група на Острова е проверявала медикаментите с изотретиноин през 2005 г. и 2014 г. През 2018 г. е приключили Европейският одит за оценка на риска от неврологични и психиатрични заболявания след прилагането на изотретиноин. Заключението е, че информацията за пациента, за възможни странични ефекти върху психичното му състояние, отразява известното към този момент.

Медикаментът се продава и у нас, като в момента на терапия с него са 814 българи. Обикновено един курс на лечение трае 6 месеца и се постига огромно подобрение на пациентите. Нашите лекари са категорични, че не са имали пациенти, които са опитвали да се самоубият, напротив – чустват се по-добре заради изчезналото акне. „Не бива да се забравя, че особено младежите страдат от депресия именно заради грозните белези и социалната изолация“, коментира делматологът доц. Жана Казанджиева от Александровска болница, цитирана от „24 часа“. Според Европейската агенция по лекарствата и родния регулатор ИАЛ пък, медикаментът е с положително съотношение на ползите и рисковете.

Материалът Проверяват лекарство против акне след сигнали за самоубийства е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.