Прокуратурата затваря болници в Ловеч, Плевен и София

41

Договорите със здравната каса на болници в областите Ловеч, Плевен и София ще бъдат прекратени от прокуратурата, което на практика означава, че те ще бъдат затворени. Това съобщиха от ВАП.

Освен това проверяващите от държавното обвинение са хванали 4537 нарушенията в лечебни заведения на територията на цялата страна, като ще бъдат наложени санкции на болници, поликлиники, джипита и зъболекари. Общо 1745 са проверките, които е извършила ВАП на територията на 28-те РЗОК, а най-често срещаните нарушения са свързани с плащане или доплащане от осигуреното лице за видове дейност, за коята здравната каса плаща. Искани са и неправомерно потребителски такси.

Общо глобите за са над половин милион лева, като до този момент наложените санкции са за 112 879.00 лв. и предстои допълнително да се издадат постановления за 404 395.00 лв. Отделно лечебници и доктори ще връщат неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лева, уточниха от ВАП.

Прокуратурата е констатирала нередности и при предписването на лекарства. В 12 области на страната инспекторите са открили нарушения по програма „Детско здравеопазване“. Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Стара Загора. В резултат от проверката са предприети действия за санкциониране на виновните лица. Прекратен е договорът на зъболекар с НЗОК. Той е работил на територията на Велико Търново и според проверяващите е отчитал дейност, която не е извършил, а е получил за нея средства от касата. Преписката е изпратена на Районна прокуратура – Велико Търново.

В Пазарджик пък проверяващите са установили, че са взимани пари от пациенти за избор на екип, въпреки, че болните  са приети по спешност. Преписката е предоставена на вниманието на Изпълнителна агенция Медицински надзор за предприемане на необходимите действия.

Най-сериозните провинения са в лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и Софийско, именно за тях предстои издаване на заповеди за налагане на санкция „прекратяване на договора“.

От НЗОК разпратиха съобщение до медиите, в което посочват, че фонда осъществява непрекъснат контрол по изпълнение на договорите. Освен това съобщават, че по разпореждане на ВАП, управителят на НЗОК е назначил проверки за периода 01.07.2019 г. – 10.08.2019 г. За резултатите от тях е изготвен обобщен доклад, който е предоставен на ВАП.

Материалът Прокуратурата затваря болници в Ловеч, Плевен и София е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.