Проф. Никола Владов събра светилата на западната и източната хирургия във ВМА

34

За три дни България и ВМА успяха да съберат в една операционна зала светилата на западната и източната лапароскопска чернодробна хирургия. „Виновник“ за признанието е началникът на Клиниката по чернодробна хирургия и трансплантология на ВМА проф. Никола Владов и неговият VII-ми Международен монотематичен курс за следдипломна квалификация „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази от колоректален карцином”.

Над 170 лекари от цял свят обсъждаха как се лекуват метастази от рак на дебелото черво, модерните техники и най-новото в областта на транспланталогията.

ВМА
От ляво надясно: доц. Васил Михайлов, проф. Ки-Хун Ким, доц. Ивелин Такоров, проф. Никола Владов и проф. Оливие Собран

Операции на живо пък направиха двамата най-големи в лапароскопската чернодробна хирургия – проф. Оливие Собран от болницата Божон в Париж, Франция и проф. Ки-Хун Ким от АСАН Медикал Център в Сеул, Южна Корея. „Това е изключително признание за моя екип, за ВМА и за България“, подчерта проф. Никола Владов. По думите му няколко са основните предизвикателства в съвременното лечение на колоректалните метастази – мултидисциплинарният подход и едновременното отстраняване на рака на дебелото черво с чернодробните метастази с лапароскопска хирургия. „Това е модерният подход и ние сме едни от пионерите не само в България, но в света, при комбинираните лапароскопски операции, с резекция на първичния тумор, както и тотално лапароскопско извършване на тези операции. Това е нещо, което е признато, имаме публикации в световната литература на тази тема, пациентите имат достъп до нашата клиника и възможност да бъдат лекувани с  най-модерните методи“, обясни проф. Владов.

А съдбата го запознава с проф. Оливие Собран преди 25 години в Париж. Тогава и двамата още нямат професорски титли, но знаят, че искат да спасяват животи и да работят в областта на трансплантологията. И стават приятели не само в операционната, но и в живота. „Той е човекът, който ме научи на чернодробната трансплантация“, признава проф. Владов, който за 10 години вече има зад гърба си над 70 успешни присаждания на черен дроб.

Материалът Проф. Никола Владов събра светилата на западната и източната хирургия във ВМА е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.