Проф. Начев: Трябват ни реална цена, качество и жесток контрол

36

Реална цена, качество и жесток контрол са нужни на системата, за да можем да разчитаме на повече финансиране и да усетим ефекта от него. Това заяви директорът на УМБАЛ „Св. Екатерита“ проф. Генчо Начев в интервю за в. „24 часа“. По думите му без такава промяна, всеки допълнителен лев за здраве ще продължи да потъва. Според кардиохирурга, остойностяването на клиничните пътеки и труда на лекарите и сестрите може да се направи за около 6 месеца, но проблемът е, че при сегашната изкривена статистика, е трудно да се планира колко точно пари ще струва това. „След остойностяването трябва да се въведат и критерии за качество и когато извършената дейност не ги покрива, то тя не бива да се заплаща, а дори трябва да има и солени санкции“, посочи проф. Начев. Той призна, че въпреки увеличението на парите в сектора с 1 млрд. лева за 5 години, средствата все така не стигат. „Защото с химикал се изкарват много повече пари, отколкото със скалпел и слушалка“, уточни директорът на „Св. Екатерина“.

„Демонополизацията на НЗОК има и положителни, и отрицателни страни. Положителните са, че се създава конкуренция и че на фона на тази конкуренция частните здравни застрахователни фондове се очаква да оказват по-сериозен контрол върху изпълнителите на медицинска дейност. Негативът е, че парите, които ще бъдат за здравеопазване, ще са по-малко, защото освен администрацията на касата ще трябва да се издържа и администрацията на тези фондове, без значение дали са 3, 4 или 5, защото трябва да имат готовност за разкриване на офиси в цялата страна. Второто неблагоприятно нещо при тази демонополизация, особено ако се направи изведнъж и рязко, е, че може да доведе до фалит на някои фондове и въобще на цялата здравноосигурителна или здравнозастрахователна система независимо от създаването на гаранционен фонд, както се предвижда. Този сценарий вече беше разигран през 90-те години на миналия век в Чехия и Унгария. Там касите фалираха. Затова е много по-добре постепенно да се стига до демонополизация на касата, като първо се подберат тези фондове, които наистина отговарят на съответните условия и най-напред поемат първичната доболнична помощ, т.е. общопрактикуващите лекари. След това, като се види колко от тях работят наистина добре и как се развиват, да им прехвърлят и специализираната доболнична помощ. На четвъртата година например, когато се види, че нещата вървят, тогава да се дава и болничната помощ“, обясни проф. Начев.

По думите му проблемът в предложения от здравния министър Кирил Ананиев модел за реформа е, че не се очаква в системата да влязат допълнителни средства, а според статистиката повече от 45 % от разходите в системата се плащат от хората. „И най-важното е, че не се знае за какво отиват над половината от тези пари. Освен това има и много здравнонеосигурени – над 700 000 са, като голяма част от тях не са социално слаби“, посочи директорът на „Св. Екатерина“.

Материалът Проф. Начев: Трябват ни реална цена, качество и жесток контрол е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.