Проф. Начев: Ще направим пробив, когато извършим белодробна трансплантация

64

Истинският пробив ще стане, когато пациент получи трансплантация на бял дроб в България. Решението с болницата във Виена е временно. Там обаче всичко зависи от наличието на подходящ донор. Това заяви директорът на „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев пред БНТ. Той изрази надежда в началото на 2021 г. да бъде извършена първата белодробна трансплантация у нас.  По думите му самата трансплантация ще се извършва в болница „Света Екатерина“, а проследяващият процес – от пулмолозите във ВМА, но това ще бъде след като пациентите са преминали първоначалното лечение и са стабилизирани.

„Двама пациенти вече пътуваха до Виена, за да се изследва възможността те да получат нов бял дроб, единият обаче е развил инфекция, което възпрепятства процедурата. Това налага да бъде избран следващ най-спешен пациент, който също ще бъде изпратен във Виена“, каза още проф. Начев.

17 души чакат в момента за бял дроб. Според директора на „Света Екатерина“, няма напредък у нас по отношение на трансплантациите изобщо. За 15 г. са направени общо 62 присаждания на сърце или по 4 на година. За първите четири месеца на 2019 г. има само една сърдечна трансплантации. „Това, което ще промени нещо за пациентите, е увеличаването броя на донорите. За тази цел се предприемат определени мерки, но трябва не се ангажират по-сериозно координаторите по донорство в областните градове, имам предвид да работят съвместно с директорите на болниците, защото теглят едно и също въже, а не да има противовес между тях. Като казвам да се ангажират, имам предвид координаторите от големите интензивни отделения у нас всяка сутрин да се обаждат в София и да докладват къде, каква ситуация съществува“, обясни кардиохирургът.

По отношение на здравната реформа проф. Начев коментира, че даването на допълнителни средства за болници и заплати на медицински персонал изобщо не е правилно. „Това е кърпеж, покриване на нужди, които са в момента, без да е обвързано с перспектива за бъдещето. Не може да се прави реформа в година на избори, който си мисли такова нещо, значи е наивник. Реформата се прави в първите 6 до 12 месеца след спечелването на изборите. За да се направи такава реформа, първо трябва да се знае екипът, който ще я извърши. Каква е практиката досега – явяват се разни програми на политически партии, които даже не са финансово обезпечени. Спечелват се изборите и се започва търсенето на министър. На него му трябват 3 месеца да се ориентира, да се сформира екип и парата е изпусната, остава само за свирката. Имаше много добра инициатива от министър Кирил Ананиев, но както виждате, нещата са в застой“, обясни проф. Генчо Начев.

 

Материалът Проф. Начев: Ще направим пробив, когато извършим белодробна трансплантация е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.