Проф. Иво Петров влиза в листата на Фандъкова

27

Проф. Иво Петров, един от водещите инвазивни кардиолози у нас, влиза листата на ГЕРБ за общински съветници. Това съобщи самият столичен кмет Йорданка Фандъкова, като обясни, че Петров е второто ново име в листата, след като преди ден стана ясно, че в нея влиза и архитект Ивайло Петков.

„Проф. Петров е и медицински дироктор на „Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов центъ“, освен прекрасен лекар, помогнал на хиляди хора, той е човек, който работи активно затова да имаме модерно и качествено здравеопазване. Благодаря му, че прие моята покана и ще е част от екипа ми и листата за общински съветници, която предлагам. Убедена съм, че за София трябва да се работи със сърце!“, посочи Фандъкова.

Самият Иво Петров пък заяви, че като лекари правят всички възможно за пациентите си, а когато имат подкрепата на общината, това става още по-ефикасно. По думите му той ще работи за модернизиране на здравеопазването, въпреки че много е постигнато. „Влизам в политиката, за да помагам“, заяви той. И уточни, че приоритет за него ще бъде въвеждането на модерни електронни системи в здравеопазването и електронна лична здравна карта. Проф. Петров беше категоричен, че очаква подкрепа от директорите но столичните болници. „Против съм болниците да се делят на общински, държавни и частни, защото всички са част от здравната система и изразходват един и същи обществен ресурс“, добави медикът.

Кардиологът е убеден, че е важно да се въведат нови механизми на финансиране на системата. Например – допълнително здравно застраховане или здравно осигуряване. „То и сега е за сметка на пациентите. В момента е хаотично и дивашко. В момента на всеки един от нас се налага да доплащаме от джоба си. Принципът на солидарност, който беше залегнал изначален принцип на българското здравеопазване, при формирането на здравната каса е изцяло нарушен. Трябва да има оптимизиране и да се запази солидарният модел с помощта на допълнителни здравни вноски. Най-рационално е те да се поделят между работодателя, държавата и пациента. Това ще намали тежестта на пациентите“, обясни проф. Петров.

От своя страна кметът Фандъкова каза, че докато в другите градове на страната се закриват общински болници, то в София общинското здравеопазване е спасено.

Материалът Проф. Иво Петров влиза в листата на Фандъкова е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.