Проф. Иво Петров: Модерното здравеопазване трябва да стига от президента до клошаря

22

Модерното здравеопазване трябва да е за всички, от президента до клошаря, заяви проф. Иво Петров, един от най-добрите родни кардиолози и новоизбран столичен общински съветник от групата на ГЕРБ. „Но новите методи искат консумативи, които не се покриват от нашата здравна система, а тя е лоша към хората, които трябва да доплащат, а не могат“, подчерта проф. Петров. По думите му идеята за солидарен модел не се е развила. „Сега и пациенти, и лекари сърбаме попарата на недовършената здравна реформа“, добави той пред БНР.

„Модерната медицина е баланс между риск и полза. Тя трябва да бъде ефикасна и щадяща. Разбира се, когато новите методики не са приложими, се прилагат старите форми на лечение, които са ефикасни, но не са щадящи“, каза още медикът. И за пореден път алармира, че сърдечно-съдовите болести са най-големият убиец на съвремието. „При тези болести трябва да се действа бързо, ефикасно и щадящо“, посочи проф. Иво Петров.

Друг кръг проблеми проф. Петров вижда в дефицитите на доболничната система и продължителното лечение. „Пациентите трябва да постъпват в болницата, за да бъдат лекувани, а не за да бъдат изследвани. Тези, които  са лекувани ефикасно пък, не трябва повече да лежат в болницата, трябва да има заведения за долекуване“, заяви кардиологът.

Той коментира и казуса със строящата се педиатрична болница: „Няма начин един гигантски институт да реши проблемите с детското здравеопазване. Би трябвало да има педиатрични болници във всички университетски центрове в България. Не е нужно педиатричните болници да са огромни, най-малкото заради демографската катастрофа. Трябва да се направят относително малки, но ефикасни болници, включително с шокови зали. Трябва да има ефикасни болници по места и не само за децата, а за всички“.

През уикенда проф. Петров организира у нас Международен конгрес по ендоваскуларна терапия, на който участие взеха над 500 топ медици от цял свят и обсъждаха модерните методи за лечение на инфаркт и инсулт.

 

Материалът Проф. Иво Петров: Модерното здравеопазване трябва да стига от президента до клошаря е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.