Проф. Иво Петров: Много болници, малко модерна медицина

31

Преструктурирането на здравеопазването може да започне например от намаляване на броя на прекалено многото болници, предложи проф. Иво Петров, медицински директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология в „Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център“. По думите му пред Bulgaria On Air, въпреки че лечебните заведения са много, в малко от тях се прави модерна медицина.

„Имаме много повече болници отколкото са ни необходими, все още доста българи продължават да търсят лечение в чужбина и то в много сфери на здравеопазването“, посочи още проф. Петров. Специалистът каза, че така се генерират още повече разходи за здравната ни система, а нейните финанси трябва да се контролират стриктно, но според него има структури, които не са заинтересовани това да се случва.

Проф. Петров обясни, че именно този цикъл на много болници, които не могат да изработят пари и такива, които пък не получават всичко, което са изработили, води дотам, че у нас няма достатъчно модерна медицина и повечето проблеми в родното здравеопазване.

„Наскоро си говорих с директора на НЗОК д-р Дечев и той каза, че всички искат повече заплащане. Но когато има болници или хирургически отделения, които имат между 45-50 операции на година, те по никакъв начин не генерират тези средства, към които предявяват претенции. За съжаление, поради демографския срив остават болнични заведения, към които прилежащото население е толкова малко, че реално погледнато средствата, които се отделят за тях, по-скоро играят роля на социална помощ, отколкото на заплащане на медицинска дейност. Получава се дисбаланс между лечебни заведения, които са пренатоварени и с концентрирани изключително много сложни случаи и брой пациенти, и такива, за които шеговито казвам, че лекарите са повече от пациентите. Има населени места, където трябва да има здравна служба, но не и болница, защото тя не може да се издържа“, каза проф. Петров.

Според него, има нужда от преструктуриране и на здравноосигурителния модел – един основен стълб, като вноските за него отиват в НЗОК и втори и трети стълб, в които за парите ни да се конкурират частни каси.

„Проблемът със заплатите на медицинските сестри повдигна много въпроси, но и проблемът със заплатите на лекарите е гигантски. Дъщеря ми е млад доктор и получава около 1200 лв., което не е достойно. Наскоро колега от Румъния ми каза, че техните възнаграждения са се увеличили 3  пъти за последните 2 години, което е довело до забавяне на отлива на кадри от тяхната здравна система“, заяви още проф. Петров. Той допълни, че всяка година се дават повече средства за здравеопазване у нас, но не малка част от тях изтичат в погрешно разпределение и в заплащане на несвършена дейност по силата на договори.

Материалът Проф. Иво Петров: Много болници, малко модерна медицина е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.