Проф. Иван Костов е Лекар на 2019-а на София

45

Директорът на Майчин дом проф. Иван Костов е „Лекар на годината на София“ за 2019 г. На стилна церемония във Военния клуб Столичната колегия на БЛС раздаде вторите си годишни награди пред погледа на българския еврокомисар Мария Габриел. Проф. Костов благодари за признанието с видео обръщение от Германия, където е на поредния си курс по иновативни операции.

Проф. Иван Костов
Еврокомисар Мария Габриел и столичният кмет Йорданка Фандъкова

Гости на събитието, организирано от председателя на СЛК д-р Асен Меджидиев в партньорство със Скенер.нюз, бяха още председателят на парламента Цвета Караянчева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, омбудсманът Диана Ковачева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, шефове на болници и много лекари.

Проф. Иван Костов

„Годината беше и добра, и трудна, но ние във всеки един момент трябва да сме до своите пациенти и затова призовавам колегите за повече милосърдие. А за медиците, които тази вечер получиха своите призове, но за лекарите, които в момента са на работа, най-голямата награда е спасеният живот“, подчерта в словото си д-р Меджидиев.

Герои на вечерта пък станаха докторите от „Пирогов“, пожарникарите и полицаите, участвали в спасяването на пациентите от Второ вътрешно отделение при пожара, който избухна преди 10 дни в лечебното заведение. Те получиха приза „Смело сърце“.

Проф. Иван Костов

„Пирогов“ отнесе още две награди. В категория „активен принос за развитието на специалността“ беше отличена доц. Маргарита Гешева, началник на Клиниката по токсикология. В категория „Ти си нашето бъдеще“ приз си заслужи д-р Явор Пукалски, ортопед-травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматология на спешния институт. Другите двама отличени млади лекари са Христо Милушев от ЦСМП-София и столичното джипи д-р Елица Тошкова.

Проф. Иван Костов
Председателят на НС Цвета Караянчева отличи млади лекари

В категорията „Ментор“ беше отличен проф. д-р Андрей Йотов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“, който участва в операцията на тазобедрената става на покойния вече Стефан Данаилов.

За „Доайен“ беше признат проф. Камен Канев, ръководител на Клиниката по спешна токсикология на ВМА, а зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов беше награден за приноса му в развитието и утвърждаването на авторитета на лекарското съсловие.

За принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники беше награден доц. д-р Антони Георгиев, началник на Клиниката по артроскопска травматология в УМБАЛ „Софиямед“, който през годините четири пъти оперира коляното на премиера Бойко Борисов. Той получи наградата си от българския еврокомисар Мария Габриел.

Наградата „Добра мисия“ беше присъдена на проф. д-р Валентин Джонов, ръководител на Института по анатомия на университета в Берн, Швейцария, за помощта, която оказва на българските млади лекари, които напълно безплатно специализират при него.

Директорът на Пета МБАЛ София д-р Борил Петров беше удостоен с наградата „Мениджмънт управление на финансовите ресурси“, а деканът на Факултета по обществено здраве на МУ-София проф. Цекомир Воденичаров беше удостоен с приз за мендижър на медицинските дейности.

Проф. Иван Костов
Председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев отличи за болничен мениджър директора на Пета градска д-р Борил Петров

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък беше отличена в категорията „Добрата кауза обединява“ за връщането на профилактичните прегледи при децата в яслена възраст. Призовете за медийно партньорство отидоха при журналиста от БНР Гергана Хрисчева и екипа на БНТ. Церемонията беше подкрепена от ГлаксоСмитКлайн и Филип Морис България.

 

Материалът Проф. Иван Костов е Лекар на 2019-а на София е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.