Проф. Григор Горчев с ордена на Наполеон

37

Член кореспондент проф. д-р Григор Горчев ще бъде отличен с едно от на-престижните държавни отличия на Франция – Ордена на академичните палми. Орденът е създаден на 17 март 1808 г. с указ на Наполеон, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г.

Посланикът на Франция у нас Негово Превъзходителство Ерик Льобедел ще удостои лично проф. Горчев с високото отличие. Церемонията ще се състои на 5 април в Плевен, зала „Магнум“ на Втора клинична база „Проф. д-р Марин Ганчев“.

Преди това ще се проведе тържеството за дипломирането на Випуск 2019 на Факултет „Обществено здраве“ към Медицински университет – Плевен, а посланик Ерик Льобедел ще бъде гост на събитието, съобщиха от висшето училище.

Чл. кор. проф. д-р Григор Горчев е почетен ректор на университета. Той е и директор на Научно-изследователския институт на медицинското висше училище. Удостоен е с Ордена на академичните палми с указ от 14 юли 2018 година на министър-председателя и по предложение на министъра на образованието на Френската република. Отличието му е присъдено за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на МУ – Плевен.

Орденът на академичните палми е създаден за университетски преподаватели, като е най-високата френска награда за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието.

Проф. Горчев е доктор на медицинските науки с три специалности – „Акушерство и гинекология“, „Онкология“ и „Хирургия“. Носител е на Почетния знак на Президента на Република България за особен принос в развитието на българската медицина. Той е единственият гинеколог – член-кореспондент на Българската академия на науките. Проф. Горчев е пионер във въвеждането на роботизираната хирургическа система Да Винчи в Югоизточна Европа и е първият български лекар, сертифициран за работа с нея. През 2012 г. въвежда за първи път в у нас напълно неинвазивното лечение на солидни тумори с високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU). Автор на редица авангардни методики в съвременното лечение на онкологични и други заболявания на органите на женската полова система. Носител на многобройни награди в България и чужбина за заслугите си в областта на онкогинекологията. В момента е собственик и директор на плевенската болница „Света Марина“.

Материалът Проф. Григор Горчев с ордена на Наполеон е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.