Проф. Григор Димитров: Бюджетът на НЗОК за 2020-а няма да намали доплащането

27

Бюджетът на НЗОК за 2020 г. няма да намали доплащането от българските пациенти и то ще продължи да е близо 50% от общите разходи за здраве, предупреди проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на касата и главен директор „Осигурителни отношения“ в Българска стопанска камара по време на здравен форум в София. Въпреки предвиденото увеличение от около 395 млн. лева, бюджетът на касата си остава бюджет на статуквото, защото в него няма никаква промяна“, подчерта проф. Димитров.

По думите му догодина, а и през 2021 г. и 2022 г.  равнището на средствата, отделяни за здравеопазване от БВП се запазват около 4,5 %. За сравнение средствата, които се отделят в ЕС са между 8 и 11% от БВП.  „Запазваме дистанцията от другите страни. Понеже постоянно се дава за пример холандския модел, добре е да знаем, че БВП на Холандия е 700 млрд. евро, като 10 % от него се отделят за здравеопазване. И това прави по 4 100 евро на глава от населението, докато у нас се падат 400-450 евро“, изчисли икономистът.

Той алармира и че държавата ще продължи да плаща половин вноски за осигурените от нея лица – пенсионери, деца и студенти, а същевременно точно тези хора ползват не по-малко от 60-65 на сто от бюджета на НЗОК. Освен това експертът обърна внимание и на огромните диспропорции при разпределението на средствата по пера. „За доболничната помощ отново са предвидени много малко пари – 11,3%, докато в ЕС средно се отделят – 23-24%. А болниците ни гълтат половината от бюджета на касата“, посочи проф. Димитров.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК разясни и казуса с допълнителните пари за болнична помощ и за какво ще бъдат похарчени те. „Тези 232 млн. лева повече не са допълнителни средства, това са парите от разпределението на генералното увеличение на бюджета. Трябва да е ясно, че това не са средства за увеличение на заплати, а за болнична помощ. Имаме разговори с ръководството на БЛС, като идеята е това увеличение да бъде използвано за увеличение на цените на клиничните пътеки и оттам да се реши въпроса със заплатите“, уточни проф. Димитров. Но предупреди, че за да са доволни и пациенти, и лекари са необходими промени в болничната структура, както и въвеждане на ефективен контрол.

 

Материалът Проф. Григор Димитров: Бюджетът на НЗОК за 2020-а няма да намали доплащането е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.