Проф. Генчо Начев стана „Доктор хонорис кауза“ на МУ-Варна

42

Проф. Генчо Начев стана „Доктор хонорис кауза“ на Медицински университет – Варна. Той е началник на университетската болница „Св. Екатерина“ в София, председател на Българското дружество по кардиохирургия и национален консултант по кардиохирургия.

Високото академично отличие бе присъдено на проф. Начев за изключителни заслуги при създаването и развитието на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, както и за внедряването на най-съвременните методи на обучение в областта на кардиохирургията в Катедрата по сърдечно-съдова хирургия и ангиология на университета.

В академичната си лекция „Кардиохирургия в България: минало, настояще и бъдеще – от разочарованието към удовлетворението“ проф. Начев очерта развитието и постиженията на кардиохирургията у нас.

Проф. Начев придобива специалност по „Кардиохирургия“ в Медицински университет – София. През същата 1999 г. взима и  специалност по сърдечно-съдова хирургия към Европейския борд по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (FETCS). Специализира в Германия, САЩ и Англия.Лектор е на студенти по медицина и специализанти по кардиохирургия, кардиология, гръдна и съдова хирургия. В продължение на два мандата е член на научната комисия на ВАК (до 2010).

През 2005 г. проф. Начев изиграва ключова роля за създаване на Клиниката по кардиохирургия в университетската болница „Св. Марина“ във Варна. Под ръководството на ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, тогава директор на УМБАЛ „Св. Марина“, и с подкрепата на тогавашния здравен министър Славчо Богоев, депутати, хора от бизнес средите, администрацията и обществеността за рекордно кратко време се изгражда и оборудва клиниката. На 15 юни 2005 г. първата операция на открито сърце в новата Клиника по кардиохирургия е вече факт. Извършена е от проф. д-р Генчо Начев заедно с негов екип от хирурзи, анестезиолози, перфузионисти, операционни и реанимационни медицински сестри. Още същата година проф. Начев организира обучението на бъдещия персонал на кардиохирургията.

Припомняме, в края на миналата година „Св. Екатерина“ получи от властта 20 млн. лева, а проф. Начев обеща до края на на 2019 г. да направи суперболница.

Материалът Проф. Генчо Начев стана „Доктор хонорис кауза“ на МУ-Варна е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.