Проф. Габровски: По-малко хоспитализации – по-високи заплати и по-добро лечение

24

Догодина болниците ще разполагат с 200 млн. лева повече и тези пари категорично трябва да отидат за увеличение на клиничните пътеки, заяви проф. Николай Габровски, зам.-председател на БЛС и зам.-шеф на „Пирогов“. „БЛС защитава тезата за намаляване на обемите, която смятам, че би гарантирало по-качествено здравеопазване“, подчерта той пред БНТ.

„Предишните години, когато е имало увеличение на бюджета за здравеопазване, тези пари са отивали основно за така наречените обеми. Това означава, че една болница, ако условно казано е лекувала около 1000 човека тази година, ние ще й дадем възможност през следващата да лекува 1100 човека, с 10 % повече. За съжаление тази практика в годините доведе до занижаване на критериите за хоспитализация и статистиката е абсолютно безжалостна в това отношение. Хоспитализациите в България са близо два пъти повече, отколкото средните за Европа, два пъти повече, не с 20  или 30 %, а два пъти повече. Затова твърдим, че обемите на прием трябва да бъдат намалени с до 10 на сто. Тоест, болниците да приемат по-малко пациенти, но насреща българите да получат по-качествена услуга, а лекарите по-високи заплати“, обясни проф. Габровски.

От НЗОК и МЗ обаче се тревожат, че увеличението на клиничните пътеки не само няма да намали хоспитализациите, но може и да ги увеличи. „Съществуват некоректни практики и това е много сериозен аргумент, с който ние като съсловна организация трябва да се преборим и да намерим аргументите, с които да кажем, че подобно развитие няма да има, че ще се спазват високи стандарти за хоспитализация и че в края на краищата всички ще бъдат по-доволни в една променена система на здравеопазването“, призна зам.-председателят на БЛС.

По думите му болниците вече не страдат от лечението на здравнонеосигурените пациенти, тъй като има механизъм, по който разходите да бъдат възстановени. „За мен притеснителните от години са друг тип проблеми, които са от социален характер. Например възрастни хора, за които техните деца не желаят да се грижат. Друг сериозен проблем е отсъствието на болници за долекуване. Става дума наистина за тежко болни пациенти, които са били с тежка черепно-мозъчна травма, които са били в кома и които изискват грижи – специализирани, но само поддържащи. Тука имаме много сериозна липса на такова звено, към което да бъдат насочвани подобни пациенти. За съжаление „Пирогов” много често след тежки случаи, като продукт на едно много продължително и успешно лечение, имаме такива болни, които изискват подобни грижи и дори ние не знаем къде да ги насочим“, допълни проф. Габровски.

Той коментира и искането децата да плащат потребителска такса от 1 лев за преглед при джипито. „Имаше много остра реакция и аз съм напълно съгласен, че първата реакция е нормална – ние всички искаме да се грижим за децата, те да са здрави и да имат достъп до по-добра медицинска помощ. Ние като съсловна организация категорично също сме на тази позиция. Нека обаче да видим как стоят реално нещата в живота. Вие завършвате медицина и аз завършвам, завършваме в едно и също учебно медицинско заведение – МУ- София. Имаме 10-годишна практика и двамата работим в София, и двамата имаме да речем 2000 души, които обслужваме като общопрактикуващи лекари. Разликата е, че вие сте се фокусирали върху деца, аз съм се фокусирал върху възрастни. Ние днес работим цял ден с вас, вие преглеждате 20 човека и аз преглеждам 20 човека. В края на деня аз от таксите, които пациентите заплащат, ще имам 60 лева в касата. В края на деня, вие след като прегледате 20 деца, ще имате нула лева и нула стотинки във вашата каса. Ние ще вършим еднакво квалифицирана, еднакво отговорна работа, но затова че вие сте избрали да бъдете педиатър, да се грижите за децата, това, което ние всички смятаме за важно, вие ще бъдете реално наказана, ще бъдете ощетена като лекар. И джипитата всъщност поставят въпроса – ако това е политика, която се защитава по някакъв начин, че децата трябва да имат еднакъв достъп и даже по-добри условия на лечение, защо лекарите трябва да плащат със своя труд за това?“, аргументира се зам.-шефът на БЛС.

Материалът Проф. Габровски: По-малко хоспитализации – по-високи заплати и по-добро лечение е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.