Проф. Балтов: Доплащането ще намалее, когато цените на пътеките се вдигнат

24

Когато се остойности трудът на лекарите и сестрите и цената на клиничните пътеки се вдигне поне с 20 %, тогава и доплащането в болниците ще намалее. Това заяви пред БТВ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в коментар за предлаганите законови промени в сектора, чрез които МЗ се опитва да регламентира доплащането.

Според проф. Балтов, поправките в Закона за задължителното здравно осигуряване са стъпка към демонополизирането на НЗОК. „Това е т. нар. втори пакет, който не е задължителен. През него пациентите ще имат възможност да изискват и да получат допълнителни процедури за тяхното лечение – по-добри битови условия, повече грижи и избор на екип и лекар“, обясни той.

По думите му в момента частните клиники се опитват да правят допълнителни здравни пакети, които да компенсират недостатъчното финансиране на клиничните пътеки. „Държавните болници обаче са против подобни мерки и това трябва да бъде документирано и урегулирано. Проблем е, когато влезеш в частна болница и ти поискат 200 лева, докато в „Пирогов“ сумата е 0 лева“, категоричен е проф. Балтов. По думите му не е нормално и да се искат от пациентите по 4000 лева за операция, която се покрива от НЗОК, при това като авансово плащане, не е редно и нощувката в болница да е на цената на луксозен хотел.

По повод казуса с убийството на 7-годишното момиче от с. Сотиря директорът на „Пирогов“ коментира, че спешният екип е направил всичко възможно на място. „Това е жестоко престъпление и не е редно фокусът да се прехвърля върху лекарския екип“, добави той. Проф. Балтов обаче призна, че мястото на близките не е в линейката и че екипът е допуснал грешка като е позволил на бабата на Кристин да се качи в автомобила, а докторът е седнал до шофьора в линейката, тъй като по медицинския стандарт медикът трябва да бъде до пациента в кабината и да направи всичко възможно да запази живота му.

Материалът Проф. Балтов: Доплащането ще намалее, когато цените на пътеките се вдигнат е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.