Проф. Асен Балтов: Болниците трябва да са със 100 по-малко

45

В България има твърде много болници и поне със 100 трябва да се намалят, заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в интервю за в. „Монитор“. „Към момента болниците са 365, но в това число не влизат някои медицински центрове и практики, които имат право на еднодневна хирургия или на еднодневен престой. С тях стават двойно повече. Всички те ползват един и същ ресурс от здравната каса, а също и медицински персонал“, обясни проф. Балтов. По думите му кризата с недостига на медицински сестри ще се задълбочава в следващите години, а прекалено големият брой на лечебни заведения води до разпиляване на човешките ресурси.

„Освен това повече болници не означава по-добро здравеопазване. Дори напротив. Има случаи, в които пациентите преминават през една структура, но виждат, че не са за нея. Тогава се прехвърлят в следващата, оттам в трета, докато накрая стигнат в подходящата за дефинитивно лечение“, добави директорът на „Пирогов“.

Той обаче уточни, че не става дума 100 лечебни заведения да бъдат закрити. „Идеята е да се влеят в по-големи структури. Така ще бъдат оптимизирани разходите и приходите им“, обясни проф. Балтов. Припомняме, както Скенер.нюз пръв писа, такова вливане предстои за Ортопедията в Горна баня и Лицево-челюстната хирургия, които трябва да преминат към спешния институт. „Превръщането на неработещи и неефективни звена в част от големи болници и преструктурирането им в клиники за долекуване например е добър вариант“, смята проф. Балтов.

Шефът на „Пирогов“ се похвали, че спешният институт заработва с 1 млн. лева повече приходи сравнение с 2017 г. Той обаче призна, че има още много предизвикателства пред болницата, като целта е повече хора да избират „Пирогов“ за планово лечение, тъй като в момента 85 % от пациентите са спешни случаи. „Когато успеем да довършим проектите, които сме започнали, за обновяване на клиниките и отделенията, се надяваме, че пациентите ще останат доволни и ще бъдем една от най-търсените болници в София и в страната“, каза още проф. Балтов.

Материалът Проф. Асен Балтов: Болниците трябва да са със 100 по-малко е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.