Приемат първите бъдещи лекари в Бургас през септември

46

Първите студенти по медицина в Бургас ще започнат обучението си през септември, обяви кметът на града Димитър Николов, след днешното решението на парламента за откриване на Медицински факултет в структурата на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. „За“ гласуваха 91 от народните представители, а “ въздържал се“ бе един. В новото звено ще се обучават студенти по специалността „Медицина“ с образователно-квалификационна степен „магистър“. Ще се изучават още дентална медицина и медицина в областта на спорта.

„На 27 юли започва кандидатските изпити за факултета. Септември месец ще постъпят първите студенти по медицина. 86 са хабилитираните и нехабилитирани преподаватели, повече от 50 са професори и доценти, средната възраст е около 50 години“, обясни Николов. По думите му след 5-10 години огромният проблем на града  – липсата на квалифицирани медицински специалисти, ще бъда решен.

„Сградата е 100% готова. Ще има девет катедри, учебната програма в момента е на най-високо ниво, защото сме имали възможността да се учим от грешките и добрите практики на всички медицински университети в страната. Три години ще се изучават предклиничните дисциплини, след това започват практиките в лечебните заведения в Бургас“, каза още Николов.

Бургас
Кметът на Бургас разглежда кости, осигурени за обучението на бъдещите лекари
Бургас
Проф. Христо Бозов показва макет на бременна жена, на който студентите ще се упражняват

В Медицинския факултет на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

„В тази кауза на Бургас се включиха огромен брой съмишленици – политици, общественици, лекари, директори на здравни центрове, лектори, хора, които милеят за Бургас. Благодарение на тях, този трънлив път го изминахме, но важното е, че това е факт. Това решение е изключително важно за младите хора на Бургас. Те ще имат възможност да учат в родния си град. Възможност е за Бургас да учат деца и от други градове и държави. Успоредно с обучението по медицина на български език, сме получили акредитация за обучение и на английски език“, допълни кметът.

 

Материалът Приемат първите бъдещи лекари в Бургас през септември е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.