При употребата на IQOS се отделят 95 % по-малко вредни вещества, отколкото в цигарения дим

31

Защо IQOS е по-добрата алтернатива за пълнолетните пушачи, които не могат или не искат да се откажат от пушенето, каква е разликата между продуктите с нагряване и е-цигарите, как влияе парата от IQOS на околните и какво се съдържа в нея, как би се редуцирала заболеваемостта, ако примерно 15 % от пушачите преминат на бездимни устройства -разговаряме с д-р Жизел Бейкър, глобален директор по научните въпроси към Филип Морис Интернешънъл.

 – Д-р Бейкър, защо е важно пълното преминаване на IQOS и отказването от конвенционалните цигари?

– Това, което знаем, че цигареният дим съдържа над 6000 вещества, от които 100 са доказани канцерогени, освен това има повече от половин трилион твърди частици, които човек вдишва с цигарения дим. Всеки път когато някой запали цигара, тези твърди частици се натрупват в тялото му. Затова IQOS е по-добра алтернатива на пушенето на цигарите, защото с употребата на IQOS този процес е премахнат.  Защото при него нямаме тези твърди частици, тъй като няма горене, а само контролирано награвяне.

– От публикуваните до момента проучвания се вижда, че излагането на вредни вещества намалява почти еднакво при спиране на цигарите и при преминавене на IQOS. Това така ли е наистина?

– При употребата на IQOS имаме значително намаление на вредните вещества в аерозола спрямо цигарения дим. За тези хора, които са спрели цигарите и са преминали напълно на IQOS виждаме 95 % по-ниско излагане на вредни вещества сходно с това при отказа от тютюнопушене.

– Това ли повлия на Американската агенция по храните и лекарствата да разреши продажбата на IQOS в САЩ?

Ние представихме 18 клинични и 10 неклинични проучвания. Освен това направихме пълен анализ на парата от IQOS. Самите ние сме изследвали парата от употребата на IQOS близо 32 000 пъти. Допълнителни проучвания са правени и от Американската агенция по храни и лекарства FDA и от Германската агенция за оценка риска за потребителите BfR, като данните им са сходни с нашите. Представихме и проучване за развитието на рак на белия дроб. Както и проучване дали американците разбират какво представлява тази технология. Има и още нещо – от проучванията ни на пазарите, на които вече устройството се продава, виждаме, че има много малко желание сред младите и тези, които не пушат да започнат да употребяват IQOS.

– И кое беше ключовото за становището на FDА да разреши продажбата на IQOS, като подходящ за опазване на общественото здраве?

– За да вземат това решение е много важен анализът на данните за влиянието на IQOS както върху пушачите, така и това как се възприема от непушачите. При първата група ключовото е намалението на броя и нивата на токсините в сравнение с цигарения дим и намаленото излагане, което вероятно ще доведе до намаляване на заболеваемостта. Важен аргумент е и фактът, че бездимните продукти носят същото удовлетворение за пушачите, както при конвенционалните цигари. За групата на непушачите пък е важно, че не е атрактивен за хора, за които не е предназначен – непушачи и непълнолетни. Има и едно допълнително условие – през следващите две години от FDA ще следят тези данни, как се развиват, и ако те не отговарят на прогнозите и очакванията им, могат да променят решението си.

– А как всъщност влияе IQOS на околните, изложени на парата?

– Направихме проучване в един ресторант в Япония, където собственикът е разрешил пушенето. По време на проучването тогава, пушенето на конвенционални цигари в страната вече беше забранено. И организирахме шест различни мероприятия. На първите две събития не беше разрешено никакво ползване на тютюневи изделия. На следващите четири – 25 % от посетителите можеха да ползват устройството с нагряване на тютюн IQOS в рамките на 4 часа. След това направихме изследвания на напушачите, които са били изложени на парата от IQOS. Това, което видяхме e, че при околните непушачи имаше малко повишение на никотина. Но интересното е , че същото количество никотин открихме и при пушачите, когато в ресторанта беше забранено пушенето и не се използваще нищо. Причината за това е, че никотинът е леплив и ако в дадено заведение преди е бил използван тютюнев продукт или ако има пушачи, които са пушили преди това, то по околните непушачи се предават малки количества никотин. Но искам да уточня, че тези нива са 100 пъти по-ниски в сравнение с тези, употребяващи IQOS.  Другият маркер, който измерихме са нитрозамините. Важно е да напомним, че 90 % от вредните вещества от цигарения дим попадат в околния въздух, докато цигарата гори в пепелника, нещо, което при  IQOS го няма, тъй като липсва горене и странична димна струя. Така идва първото намаление на замърсяването на заобикалящата среда. Иначе по отношение на нитрозамините – наблюяваме, че те отсъстват при употоребата на IQOS при помещение с добра вентилация. Така че можем да кажем, че няма негативно влиянение върху хората, изложени на парата на IQOS в затворено помещение.

– Как би се редуцирала заболеваемостта, ако примерно 15 % от пушачите преминат на IQOS?

– Трябва време, за да отговорим на този въпрос. И натрупване на епидемиологични данни. Затова от ФМИ решихме да не чакаме 20 години, а да направим модели, според наличните данни от САЩ за периода 1990 – 2009 г. Това, което можем да кажем, че при сърдечно-съдовите заболавания отнема 4-5 години да се намали риска, но когато говорим за рак на белия дроб или ХОББ отнема много по-дълго време, за да се намали риска и да го върнем на нивата на хората, които никога не са пушили. Според изчисленията, ако 15% от пушачите в САЩ преминат от конвенционални цигари към бездимни продукти, това може да доведе до предотвратяването на смъртта на около 100 000 души. Ако пък всички пушачи в САЩ преминат на бездимни продукти, то тогава в рамките на две десетилетия, смъртността ще се понижи с до 780 хил. души. Ако пък всички спрат да пушат, то тогава смъртността ще намалее с до 1 млн. души.

– Бихте ли обяснили каква е разликата между бездимните изделия и електронните цигари?

– Разликата между бездимните продукти и електронните цигари е, че в първия случай има пълен контрол върху качеството на производство. При е-цигарите има нагряване на течност с никотин и в зависимост от това какво има в нея, аерозолът, който се инхалира, е различен. Нещо, което при бездимните продукти е изключено. При тях се нагрява истински тютюн, а не течност.

Визитка:

Д-р Жизел Бейкър е глобален директор по научните въпроси към Филип Морис Интернешънъл. Ръководи стратегиите за връзки с научната общност по отношение продуктите с намален риск и отговаря за представянето на научните изследвания на Филип Морис Интернешънъл за продуктите с намален риск пред експертите по обществено здраве и регулаторните органи. Д-р Бейкър има докторска степен по биометрия и епидемология от Медицинския университет на Южна Каролина. Тя ръководи проект по разработване и изпълнение на програма за намаляване на риска от заболявания с оглед научно обосноваване и количествено измерване на риска при продуктите с намален риск в следпазарни условия. Преди това ръководи екипите по биостатистика, управление на клинични данни и моделиране на здравето на населението, които генерират и анализират данни от клинични и следпазарни проучвания, наблюдение на базопасността на продукта и оценка на въздействието върху здравето на населението.

Интервюто е публикувано с подкрепата на Филип Морис България

 

Материалът При употребата на IQOS се отделят 95 % по-малко вредни вещества, отколкото в цигарения дим е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.