Президентът даде старт на 17-ото издание на „Българската Коледа“

25

„Стартираме новото издание на „Българската Коледа“ с надеждата за повече спасени деца и повече върнати детски усмивки“, заяви президентът Радев Радев, който днес даде началото на тазгодишната благотворителна кампания. Това се случи във варненската  университетската болница „Света Марина“.

17-ото издание на инициативата е под надслов „Да дарим бъдеще на болните деца“, а средствата основно ще бъдат насочени към закупуване на високотехнологична медицинска апаратура.

"Българската Коледа"

„Избрах да дадем началото в УМБАЛ „Света Марина“ не защото е най-високотехнологичното лечебно заведение, а защото тук се полагат грижи за хиляди деца и нашият призив ще прозвучи най-силно тук“, каза държавният глава пред десетки лекари, студенти, родители и деца.

Припомняме, фокус на кампанията 2018-2019 на благотворителната инициатива беше подкрепата за деца с тежки заболявания и увреждания. Те получиха възможността за диагностика, лечение, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства, благодарение на даренията на хиляди българи.

Президентът посочи, че през последната дарителска кампания са набрани над 2,4 млн. лева. „С тези средства бе подпомогнато лечението и рехабилитацията на 551 български деца – най-големият брой от началото на инициативата през 2003 г. и бе осигурена високотехнологична медицинска апаратура в 19 лечебни заведения в цялата страна“, отчете той.

В Университетската болница „Св. Марина“, както и в Многопрофилната болница за активно лечение „Света Анна“ във Варна, от съществена необходимост за детските клиники са доставените по тази инициатива анестезиологични апарати със съвместими пациентски монитори, подходящи за новородени и деца до 18-годишна възраст.

„С осигуряването на анестезиологичните апарати ще се създаде възможност дейността в отделенията да се подобри, тъй като обслужват малките пациенти на цяла Североизточна България“, подчерта още Румен Радев.

Материалът Президентът даде старт на 17-ото издание на „Българската Коледа“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.