Пренареждане на стомаси или на поколения в „Александровска“

29

Той е на 33, пионер в бариатричната хирургия у нас, печели награди, медийно внимание и любовта на пациентите си. Той е д-р Константин Гроздев от Александровска болница. Хирургът, който „пренарежда“ стомаси не с една, а с няколко магически пръчки (троакари), без разрези и кръв. И го прави така, че всичките му 50 пациенти досега, не само са живи и отслабнали, но и са се разделили с основните си заболявания като диабет, сънна апнея, високо кръвно, ставни проблеми и т.н.

Но докато си пробива път у нас, въпреки системата и напук на нея, печели не само слава. „Защото най-големите хора с най-велики идеи могат да бъдат убити от най-дребните хора с най-нищожните съзнания“, както написа в профила си във Фейсбук директорът на „Александровска“ доц. Костадин Ангелов. Че д-р Гроздев пренарежда не само стомаси, но и поразмества поколенията в 140-годишната болница разбираме от изригването на доц. Ангелов: „Когато постигаш резултати и спасяваш толкова много хора, неминуемо събуждаш низките страсти у хората и ставаш тема за разговор. В България казваме, че никой в своето село не е станал Светия. Това са страстите човешки и слабостите наши. Идва страстната седмица, когато е и момента да изчистим душите си и да продължим да спасяваме хората.  Дай на света най-доброто от себе си и в замяна на това той ще те отритне. Но ти му го дай, въпреки това!“

Всъщност самият директор знае добре какво е да си млад (когато започва първият си мандат начело на УМБАЛ „Александровска“ той е само на 36 години) и да трябва да си прокараш път в една сложна среда  – да ръководиш болница с 1500 души персонал, хиляди пациенти, правила, които се сменят с всеки нов министър (а те пък биваха сменяни почти на тримесечие) и недружелюбна НЗОК. Сигурно затова брани и окуражава осмелилия се да е пръв д-р Гроздев. И другите като него – средната възраст на медиците в Александровска в момента е 41 години, а когато доц. Ангелов поема лечебното заведение, тя е 57 години.

Завистта е неизбежна. Дори и в медицината. Но тъй като е с лоша репутация, подобна на рака например, хирурзите поне имат полезен ход – могат да я отрежат. До здраво. За да не им пречи в това, в което са най-добри – спасяването на животи. „Защото този, който спаси един-единствен живот, спасява целия свят“, напомня на колегите си доц. Ангелов.

И тъй като бъдещето принадлежи на младите, Скенер.нюз ще представи младата смяна на УМБАЛ „Александровска“, от която ще очакваме да спаси много животи.

Материалът Пренареждане на стомаси или на поколения в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.