Предложение: 10% от акцизите да отиват за здраве

33

До 10 % от акцизите върху алкохола, цигарите и горивата да отиват за здраве. Това предложи икономистът Аркади Шарков от ЕКИП. Така, по думите му, в сектора ще влязат около 520 млн. лева и в същото време ще се угоди на над 90 % от българите – допълнително финансиране без вдигане на здравната вноска или въвеждане на втора застраховка.

И в момента МЗ би трябвало да получава 1 % от приходите от акцизи, но само от цигари. Тези пари по закон следва да отиват за програми за профилактика и превенция на тежки социално значими заболявания. Това означава, че в бюджета на здравното ведомство би трябвало да постъпват 25 млн. лева, които обаче не е ясно дали са налични и за какво се харчат.

„Ако държавата се съгласи да преотстъпи 10% от акцизите само върху цигарите и алкохола, това ще вкара в сектора допълнителни 280 млн. лева на година“, пресметна още Шарков. Според експерта, така на политиците няма да им се налага да прибягват до непопулярни мерки като увеличение на здравните вноски. Освен това ще се засили профилактиката, което ще спести пари за скъпо лечение.

„Всеки лев, който може да дойде в системата, е важен“, коментира предложението зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. Той уточни, че си струва идеята да се обсъди, макар че било работа на финансовия министър да решава откъде да дойдат повече постъпления.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пък за пореден път постави въпроса за намаляване на ДДС върху лекарствата или пълното отпадане на данъка за медикаментите, плащани изцяло или частично от НЗОК. Управляващите обаче от години пропускат това предложение покрай ушите си.

Материалът Предложение: 10% от акцизите да отиват за здраве е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.