Правото на детето на здраве е над това на майката да решава за ваксините

37

Правото на детето на здраве е над правото на майката да избира и да решава дали да го ваксинира. Това заяви държавният здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на семинар: „Защитени заедно, #Ваксините Действат”, посветен на Европейската имунизационна седмица – 24-30 април.

По повод издаваните фалшиви бележки за извършени имунизации доц. Кунчев каза, че държавата ще вземе всички възможни мерки за справяне с този проблем. „На лекари, които си позволяват да издават неверни документи, ще  са прекратяване на договори със здравната каса и ще се търси наказателна отговорност“, уточни той. По думите му при около 10-15% от заразилите се с морбили, е имало първоначални данни, че са били имунизирани. При направените изследвания обаче станало ясно, че децата нямат антитела или с други думи написана е неизвършена ваксина.

„Сляпата колегиалност, отмина“, каза в отговор д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Той увери, че съсловната организация няма да застене зад никой, който злоупотребява. „Ако преди 20 години затрудненията пред имунопрофилактиката бяха лоша инфраструктура, бедност, недостатъчно развита здравна система, то в момента се изправяме пред една изключително опасност – псевдоинформираните хора. Надявам се всички заедно да направим така, че човечеството да не се върне 100 години назад“, каза още д-р Маджаров.

ваксините

Нашият имунизационен календар е най-луксозният. Имаме най-хубавите ваксини в Европа, които се поставят, но никой не може да убеди майките да не водят децата под 14-месечна възраст, които още е са ваксинирани,  в Македония и Гърция или там, където има морбили и така си го внасяме“, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Към днешна дата болните от дребна шарка у нас са 460, като това ни наржда на шесто място в Европа по разпространение на заразата. „Около 22% от всички заразени са деца до 13 месеца, т.е. деца, които все още не са преминали през първата си имунизация“, пfсочи доц. Ангел Кунчев. Данните сочат още, че 76% от заболелите от морбили у нас са деца от ромски произход. „Морбили е изключително заразно. Това е и причината да има 12 заразени от столичната болница „Св. Анна“, където лекари, сестри и охранители са пипнали шарката от постъпили при тях пациенти.

Материалът Правото на детето на здраве е над това на майката да решава за ваксините е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.