Половин милион българи с ХОББ

41

Над половин милион българи страдат от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Над 55% обаче изобщо не знаят, че са болни, защото не са изследвани, 23% са с грешна диагноза, а поне 50 % от диагностицираните не се лекуват правилно. За тревожната тенденция алармира проф. Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната УМБАЛ „Св. Анна“. По думите му проблем е и това, че болестта не се търси сред младите хора, а част от пациентите са под 40-годишна възраст.

„Генетично предразположение, чести инфекции, нисък социален статус, застаряване на населението,замърсена околна среда – основно въздух, наситен с фини прахови частици и тютюнопушене – това са главните рискови фактори“, обясни пулмологът. Той добави, че като цяло у нас ХОББ е подценен здравен и социален проблем, докато в света вече се обръща много сериозно внимание на състоянието пре-ХОББ“. „Това е особена група хора, като при тях не се наблюдава обструкция (запушване) на дихателните пътища, белодробната функция е все още съхранена, макар и на долната граница на нормата, но поради наличието на един или няколко рискови фактора тя спада бързо и вероятността от развитие на ХОББ в следващите 5 години е много голям“, уточни проф. Костов. И предупреди, че приблизително 1% от пациентите с ХОББ заболяват от белодробен рак.

Да бъде актуализиран колкото е възможно по-скоро консенсусът на специалистите по белодробни болести за ХОББ, тъй като сега той е във вида, в който е бил приет през 2012 г., а това е твърде дълъг период от време, призова още проф. Коста Костов.

„Затова е много важна превенцията и работим в тази посока“, заяви зам-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Вероятно от следващата година НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия на пациентите с ХОББ. Сега тази терапия поема от болните, което я прави недостъпна. „В момента се правят изчисленията колко ще плаща касата за около 2000 пациенти, които имат нужда от кислородотерапията. Това е моя битка от години, подчерта д-р Пенков.

„Темата за осигуряването на кислородните концентратори за пациенти, нуждаещи се от такова лечение продължава да бъде актуален и въпреки, че забавянето у нас е с години, не трябва да спираме да търсим пътища за решаването му“, добави проф. Костов.

 

Материалът Половин милион българи с ХОББ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.