Политик антиваксър се разболя от варицела

39

Антиваксър, една от знаковите фигура в борбата против задължителните имунизации в Италия – Масимилиано Федрига, бе хоспитализиран с варицела. Той е член на управляващата в Италия партия „Северна лига“ и е президент на региона Фриули – Венеция Джулия, чиято столица е Триест. Политикът обаче е по-известен, като един от най-гласовитите противници на решението на италианското правителство да въведе задължителни детски имунизации, съобщава La Vanguardia.

В началото на месеца Италия обяви, че децата под 6-годишна възраст ще да бъдат връщани от училище или детска градина, а за родителите им ще има глоби, ако те не са ваксинирани. Решението е взето на фона на нарастващите случаи на морбили. Само през януари в страната са били регистрирани 165 болни от едра шарка.

Според Федрига това решение представлява принуда. Освен това политикът твърди, че 12-те задължителни ваксинации, против болести като варицела, морбили, детски паралич, дифтерия и други са лош метод за убеждение на противниците на имунизацията. „Това е сталинизъм“, заяви Федрига при въвеждането на 12-те задължителни имунизации за деца през 2017 г.

Разболяването от варицела на известния италиански антивъксър предизвика дебати в социалните мрежи.

Mикробиологът Роберто Буриони сподели новината за варицелата на г-н Федрига в Twitter, като заяви, че това е полезно за повдигането на темата от необходимостта за ваксинации и при възрастните. „Г-н Федрига, както и много други възрастни, не са се ваксинирали … ако е бил ваксиниран като възрастен, той ще бъде в перфектно здраве“, споделя Буриони. „Ако той зарази бременна жена, това ще доведе до аборт или до раждането на увредено дете“, допълва лекарят. „Единственият начин да избегнем подобни трагедии е да ваксинираме всички, за да предотвратим разпространението на този опасен вирус, който би могъл да навреди много повече на по-уязвимите“, заключва Буриони.

Мнозинството от потребителите на Facebook и Twitter обаче взеха Федрига на подбив, намирайки иронията в това, че водещ антиваксър се е разболял от болест, против която има ваксина. „Винаги съм бил за ваксините. Просто смятам, че те не трябва да се налагат насилствено“, отвърна Федрига.

Материалът Политик антиваксър се разболя от варицела е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.