Погват лекари за фалшиви бележки за имунизации

42

Прокуратурата и здравните власти погват лични лекари, които са издавали фалшиви бележки за направени имунизации на децата. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Както винаги в България намираме начин да заобиколим закона. Където намерим системно нарушение, НЗОК ще си вземе парите обратно и после ще развали договора с тези лични лекари, а прокуратурата ще ги разследва“, обясни доц. Кунчев пред Нова телевизия. Той добави, че МЗ ще предложи промяна в нормативната уредба, така че бележките за направена имунизация да важат само за 3 месеца, вместо за 1 година.

Главният държавен инспектор смята, че когато лекар има затруднение да имунизира едно дете, той трябва да съобщи. Доц. Кунчев увери, че никога няма да бъде санкциониран такъв медик. „Предпочитайки обаче да излъжеш системата, себе си и детето, правиш много лоша услуга на обществото – ние приемаме за предпазени деца, които реално не са”, подчерта той.

Доц. Кунчев съобщи още, че в момента се прави проучване на деца, заболели от морбили в областите Благоевград и София, които на документи би трябвало да имат имунизации. Но изследването на антитела в кръвта им е доказвало липсата на такива, което означава, че те не са били имунизирани. „Няма как да разберем дали детето е имунизирано, ако не се разболее. Не е оправдано да се правят масови изследвания на антитела“, уточни доц. Кунчев. По думите му най-много нарушенията се случват в ромските общности, тъй като те оказват доста голям натиск върху личните лекари. „Бележката за имунизации им трябва, за да получат социални помощи. Може би някъде има и подкупи. Като престъпление това вече е обект на разследване и от други органи. В момента проверяваме 5-6 случая в София и Благоевградско, но ще разширим проверките за издаване на фалшиви бележки за ваксиниране в цялата страна“, обобщи доц. Кунчев.

Случаите на морбили у нас вече са 220, но за епидемия все още е рано да се говори.

Материалът Погват лекари за фалшиви бележки за имунизации е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.