Почти безплатни протези за хората над 65 г.

36

Падна горната граница за всички пациенти, които са обеззъбени и от следващата година хората над 65-годишна възраст ще имат право на безплатни тотални подвижни протези. Досега от тази възможност можеха да се възползват само навършилите 70 години. Всъщност протезите ще са почти безплатни, тъй като ще се доплаща зъботехническия труд, който възлиза на 70-80 лева. Това съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков, след подписването на Националния рамков договор между НЗОК и зъболекарите.

Припомняме, от средата на тази година има решение на Апелативния съд, в което се казва, че касата трябва да покрива зъбните протези на всички осигурени, независимо от тяхната възраст, а МЗ трябва да промени наредбата за достъп. Това обаче така и не се случва и в новия рамков догор пак е заложена клауза за възраст.

За следващата година в бюджета на НЗОК за дентални дейности са заложени почти 180 млн. лева. „Няма промяна в пакета услуги за децата до 18-годишна възраст. Те ще имат право на един преглед и 4 дейности, които включват както кариес, така и неговите усложнения“, добави д-р Шарков.

От зъболекарския съюз са поставили условие от следващата година да се вземат мерки за пакета услуги на здравноосигурените лица над 18 г., който е твърде беден. За момента той включва един преглед и три дентални дейности.

Д-р Шарков припомни, че всички деца с психични проблеми, лицата в социалните домове и лишените от свобода също се лекуват безплатно.

Материалът Почти безплатни протези за хората над 65 г. е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.