По 60 пациенти на ден ще преглеждат с уникалния ЯМР във ВМА

38

Уникален ядрено-магнитен резонанс заработи във ВМА, като новият апарат е от последно поколение и позволява ранна диагностика на карцином на простатата и други ракови заболявания. По над 60 пациенти на ден ще могат да бъдат изследвани на него. Тивериополският епископ Тихон освети новата придобивка, а лентата прерязаха началникът на ВМА бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов.

„Днес е много щастлив ден за Военномедицинска академия, защото в навечерието на празника на здравния работник – 7 април, се сдобиваме с изключителна придобивка. Преди 15 години ВМА също се гордееше, че има първия магнитен резонанс в България”, спомни си ген. Мутафчийски.

„В медийното пространство напоследък много се говореше за модернизацията на армията. В този разговор ние, от ВМА, бяхме изпуснати. Но това не значи, че сме изпуснати от вниманието на правителството и на политическото ръководство. Закупуването на това съоръжение е израз на развитието на Военномедицинската служба като неделима част от Въоръжените сили. Изказваме своята благодарност за положените грижи на правителството и лично на премиера”, допълни началникът на ВМА. И подчерта: „С ясното съзнание сме, че здравното състояние на всеки български гражданин е част от неговата индивидуална сигурност. А тя е елемент на националната сигурност, за която и ние носим отговорност!”.

ВМАВМА

„Академията е институция. С постоянното насищане с апаратура, която да подпомага качествената медицинска дейност, ще продължим да подкрепяме ръководството на ВМА”, категоричен бе зам.-министър Величков. „От Министерство на отбраната бяхме убедени, че визионерският, стратегически подход на ген. Мутафчийски и неговият екип е правилен. Затова и всички последващи стъпки бяха в посока да подкрепим ВМА, за да може не да се занимава с проблемите, съществували в миналото, а да се развива и надгражда”, допълни още зам.-министърът на отбраната. И призна: „Към останалите структури в областта на здравеопазването, без да съм военен, бих казал: „Равнис по Военномедицинска академия!”.

„Мечтите ни не спират тук”, призна генерал Мутафчийски. И издаде, че в следващите два месеца ще бъде открит и новият ангиографски апарат, който е най-добрият в България. „За борбата с мозъчните инсулти сме предвидили да закупим и оборудване без аналог. Подобен апарат има само в Хамбург, Германия. Ние сме амбициозна болница, а тази техника ще се купи с наши средства”, подчерта началникът на ВМА.

Специализираната система за ранна диагностика на карцином на простата се състои от 1,5 Т апарат магнитно-резонансна томография (МРТ) на Siemens, модел Magnetom Aera и специализиран урологичен ултразвуков апарат BK 3000. Magnetom Aera е висок клас магнитно-резонансен томограф, позволяващ извършването на специализирани изследвания на простата, които дават информация за нейната анатомична структура, както и за отклоненията от нормалната ѝ функция. Системата дава възможност за повишаване успеваемостта в диагностицирането на карцином на простата в ранните етапи на заболяването при все още малки лезии.

В допълнение, магнитнорезонансният апарат Magnetom Aera ще повиши диагностичните възможности на Клиниката по образна диагностика на ВМА, осигурявайки получаването на висококачествени образи при целотелесни изследвания, специализирани изследвания на главен и гръбначен мозък, опорно-двигателния апарат, коремни органи и др.

 

Материалът По 60 пациенти на ден ще преглеждат с уникалния ЯМР във ВМА е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.