По 1000 лева отгоре на месец за лекари, сестри и санитари

38

По 1000 лева на месец допълнително към заплатите си ще получат всички медици – лекари, сестри, лаборанти, санитари, които са на първа линия и работят с коронавируса. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Двамата първи мъже в държавата демонстрираха безпрецедентно съгласие. Радев и Борисов загърбиха споровете и призоваха нацията към единство в трудната битка с коронавируса.

Двамата го направиха съвместно изявление след среща на „Дондуков“2 с участието и на шефа на кризисния щаб ген. Мутафчийски. По-късно стана ясно, че парите за медиците ще дойдат от европейската програма „Развитие на човешките ресурси“, като към момента са предвидени 20 млн. лева.

„Борбата днес е за всеки българин“, подчерта президентът и призова към единство и солидарност. „Вярвам, че заедно ще се справим. 30 години българите се спасяват поединично, но е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и солидарност. Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. Строгите мерки ще бъдат от полза, само ако всеки един осъзнае техния смисъл“, заяви Радев. Той апелира да не се поддаваме на паниката и да проявяваме уважение към усилията на интитуциите.

„Епидемията ще подложи на изпитание здравната система и всички специалисти на държавата, които ще трябва да устоят в тази кризисна ситуация. Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински сестри, върху които ляга основната тежест на тази битка. Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравстеност, техническо обезпечаване, социална сигурност и това трябва да бъде ангажимент на държавата“, каза още Радев.Той благодари на всички българи, които са се записали да помагат доброволно, защото те са изразители на тази солидарност.

Президентът призова държавата да помогне на най-слабите, а младите – на старите. Той е убеден, че преодолеем ли като народ тази епидемия, ще успеем да се справим и с другите ни проблеми.

лекари
Снимки: БГНЕС

„Абсолютно съм солидарен с това, което каза президентът – с неговите изводи и с неговите заключения за единството“, посочи в изявлението си премиерът Бойко Борисов.

Борисов обяви спешни мерки за защита на здравните работници и за социална защита. Една от тях е решението за допълнителните 1000 месечно за медиците, които са на първа линия в борбата с КОВИД-19. Той коментира и усилията на индустрията, която разработва маски и защитни облекла, като изтъкна, че недостигът ще бъде компенсиран. „От резерва на армията са над 70 хиляди маски, имаме и още към 100 хиляди, вършат прекрасна работа, така че и в тази сфера ще наваксаме още в следващите дни“, каза премиерът.

Той обаче призова мерките за подпомагане да бъдат обмислени внимателно. „Трябва да сме предпазливи към следващите мерки. Не, че не съм съгласен с президента – точно обратното, социално слабите трябва да бъдат подпомагани, също и бизнесът – малкият, средният, който е затворен в момента, трябва да бъде подпомаган. Но и много внимателно трябва да се следят резервите на държавата. На първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, заплатите на армията, на полицията“, категоричен е Борисов.

„Паралелно с това през Социалния фонд, запознах и президента, има увеличение на прага на държавната помощ (на ниво ЕС – бел. ред.), така че през него всички, които излизат в болнични или фалират, да бъдат защитени“, уточни министър-председателят и напомни, че от криза не се излиза по-богат.

„Засега докторите не могат да кажат за колко време отмине кризата. И затова всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да можем действително да защитим държавата. Нейното функциониране, идва от данъците. В икономиката, когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии – двете неща са много свързани“, добави Борисов.

Той акцентира и върху това, че всички институции са единни. „Ако има противоречия – оставям ги назад, докато трае кризата, за да може народът да усети и консолидацията на всички институции. Завчера парламентът, днес президентството. Да се мобилизираме да излезем от кризата“, завърши премиерът.

Материалът По 1000 лева отгоре на месец за лекари, сестри и санитари е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.