По 1000 лева на човек за лечение в болница

24

С  рекордно увеличение от половин милиард лева на бюджета за здраве през 2020 г. се похвали министър Кирил Ананиев. В НЗОК ще влязат 4,744 млрд. лева, като от тях за лечение в болница са предвидени най-много – 2,235 млрд лева или с 234 милиона лева повече от заложените за тази година и с над 400 млн. лева повече от 2018-а.

Днес Надзорният съвет на касата одобри проектобюджета 2020 г. със само един глас „въздържал се“ – на Андрей Дамянов, който е представител на пациентите.

Сметката показва, че при 2,2 милиона хоспитализации годишно, средно на приет за лечение в болница се падат точно по 1000 лева. Много или малко е това? Разбира се, всяко лечебно заведение има своите разчети колко му струва един пациент, при цялата условност на средните стойности, тъй като има разлика дали става дума за сърдечна операция, чиято цена е 10 000 – 15 000 лева, трансплантация, която струва между 50 000 и 100 000 лева, или консервативно лечение на отит, пневмония или хипертония. Но, ако приемем за база отчетите на болниците за миналата година и първите шест месеца на тази, ще видим, че около половината от разходите им отиват за заплати и поне 10 % за ток, вода и парно. Така, в най-добрия случай за самото лечение, медикаменти и консумативи остават не повече от 40 % или 400 лева на човек. Това отговоря на въпроса защо доплащанията за здраве у нас са колкото и публичните средства и защо достъп до модерни терапии и операции имат едва около 30 % от пациентите.

Иначе и за доболничната помощ са предвидени повече средства през следващата година. Личните лекари ще разполагат с бюджет от 244 милиона лева, което е увеличение с 19 милиона лева, спрямо 2019 г., въпреки че джипитата поискаха повишение с 25 млн. лева. Със заложените в проектобюджета средства трябва да се гарнатира заплащането на дейности по пакета от Закона за здравното осигуряване, оказване на първична медицинска помощ за всички здравноосигурени лица, направили избор на личен лекар. Освен трябва да се изпълнят дейностите по програмата „Детско здравеопазване“, в която са заложени общо 3 млн. дейности, които да извършат джипитата. Това са ежемесечни профилактични прегледи,  имунизации и реимунизации.

Специалистите от извънболнична помощ пък ще разполагат с близо 265 млн. лева догодина, с които ще имат възможност да извършат 7,5 млн. първични и 3,2 млн. вторични прегледи. За дентална помощ в проектобюджета на касата са предвидени почни 180 млн. лева, които се очаква да стигнат за 1 преглед и до 4 лечебни дентални дейности за децата и по 1 преглед и до 3 лечебни дентални дейности за възрастите, както и за протезите на хората над 65 години.

 

Материалът По 1000 лева на човек за лечение в болница е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.