„Пирогов“ се взриви, двама пациенти загинаха

27

Взрив с последвал пожар в „Пирогов“ уби двама пациенти от Второ вътрешно отделение.

Загиналите са мъже на 55 г. и на 68 г., тежко болни и неподвижни, близките им са уведомени, съобщи на място здравният министър Кирил Ананиев. 68-годишният пациент е бил със сериозен белодробен проблем и е имал нужда от усилено подаване на кислород. Другият загинал е бил с онкологично заболяване, също е бил на апаратно дишане. Телата им са напълно обгорели.

Инцидентът е станал около 4 сутринта тази сутрин. Взривът е избухнал от кислородната система в една от болничните стаи, 15 души са обгазени, а други 32-ма пациенти са евакуирани от отделението.

12 пожарни коли пристигат за 5 минути в спешната болница и 25 минути по-късно огънят е потушен.

„Изключена е възможността това да е злонамерено действие, тоест терористичен акт. Текат процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура”, заяви вътрешният министър Младен Маринов, който също пристигна на място в „Пирогов”. По думите му предстои да бъде направена цялостна инспекция на сградата, тъй като има и рухнала стена.

„По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние „, заяви временно изпълняващият длъжността директор на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

„В реновираните клиники задължително има система за известяване при пожар, ние сме дали много пари за ремонти в „Пирогов“ и е изключително нелепо пациенти да загинат в болница от кислород“, коментира инцидента и финансовият министър Владислав Горанов.

Второ вътрешно отделение обаче не е сред обновените, а условията в него и преди взрива изглеждаха пред срутване.  По информация на Скенер.нюз кислородната инсталация в института е била подновена съвсем скоро. Разследващите тепърва ще установяват техническа или човешка грешка е причина за тежкия инцидент. Появи се и версия за незагасена цигара. „Дано не се окаже, че е пушено в стаята“, коментира дори премиерът Борисов.

Със светкавична позиция след инцидента излезе председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев, който е част от екипа на „Пирогов“. „Съзнавам колко е тежко и отговорно в подобен момент да реагираш бързо и адекватно, за да спасиш всички. Възхищавам се на Вашите алтруизъм и бързина! Благодаря за всичко, което сте направили за пациентите, за персонала и най-вече за мерките, благодарение на които е овладяна ситуацията! Без Вас сега можеше да говорим за ситуация с много по-сериозна тежест. Благодаря на лекари, сестри и санитари от всички дежурни екипи, както и всички, реагирали от домовете си и моментално явили се в „Пирогов“, за да помогнат. Благодаря много и на екипите на пожарна, полиция и гражданска защита за изключително професионалната и навременна реакция по овладяване на пожара и евакуиране на пациентите на клиниката. Благодарности за спешната реакция и личното отзоваване на началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, който в 05,15 часа беше лично в „Пирогов“ с готовност за реакция на неговите звена. За пореден път при сериозен инцидент изпъкна професионализма и добрата координация между структурите на здравеопазването, лекарите и екипите на МВР и Пожарна като на място се отзоваха също министрите Кирил Ананиев, Младен Маринов и гл. комисар Николай Николов. Благодарности и към екипите на ЦСМП-София, за това че веднага след инцидента 5 линейки бяха пред „Пирогов“ с готовност да окажат помощ. Столична Колегия на БЛС има готовност да съдейства във всеки един момент за всичко, от което се нуждае болница „Пирогов“! Търсете ни. Ние сме насреща“, написа д-р Меджидиев.

Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за установяване на причините за възникване на инцидента и настъпилата смърт на двамата пострадали. Това съобщиха от държавното обвинение. Досъдебното производство се води за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност- престъпление по чл. 123 ал.3 от НК.

Материалът „Пирогов“ се взриви, двама пациенти загинаха е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.