Петима зъболекари източили НЗОК с над 120 000 лева

34

Петима зъболекари са обвинени за източване на НЗОК в размер над 120 000 лева, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Пред съда ще се изправи и техен помагач за документни измами. Разкрит е и още един съучастник в измамата, който също предстои да бъде привлечени към наказателна отговорност за изготвяне на амбулаторни листове с невярно съдържание. Така обвинените до момента са общо шест, а замесените – седем.

Спрямо обвинените е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в различни размери, които те в момента обжалват в съда, а ако бъдат признати за виновни, ги грозят от 2  до 8  години затвора.

Лекарите по дентална медицина  Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техните помагачи – Г.М., са от София, но не са се познавали. Всичките те обаче са имали сключени договори с НЗОК и са ползвали софтуерния продукт, разработен от касата за отчитане на дейността им – „Хипократ“. Поради спецификата на програмния продукт зъболекарите са ползвали услугите на обвинения в помагачество Г.М., който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове.

Злоупотребата датира от 2015 година. Тогава служител при един от зъболекарите започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни от Ямбол. Именно той е и седмият замесен. След това лично съдействал на денталния лекар при оформянето на амбулаторни листове, в които се отчитат прегледите и манипулациите на пациентите.

Изготвените документи са били с невярно съдържание, защото вписаните деца изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях въпросният служителят полагал и лично подпис в графата за „родител“ на непълнолетните пациенти. След това тези документи били предоставяни на компютърния специалист, който ги регистрирал в системата.

В резултат на така представяните пред НЗОК амбулаторни листове, петимата зъболекари получавали ежемесечно по банковите си сметки парични преводи от фонда за отчетените  дейности по дентална медицина, обясниха от СГП.

По този начин от септември 2015 г. до юни 2018 г. А.В. получил неправомерно над 23 390 лева. От август 2015 г. до декември 2015 г. Т.М. получил неправомерно общо над 20 420 лева. За времето от януари 2015 г. до юни 2018 г. Х.Б. получил неправомерно общо над 44 540 лева, а Л.Г. – над 28, 290 лева. От май 2017 г. до юни 2018 г. Д.Б. се е облагодетелствал с над 7 000 лева. И на петимата стоматолози е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“, в различни размери.

Материалът Петима зъболекари източили НЗОК с над 120 000 лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.