Петър Москов: Болниците не осигуряват комплексно лечение

26

Виновна за смъртта на 3-годишното дете, чиито родители са тичали между три болници в продължение на цял ден, е системата. Така бившият здравен министър Петър Москов коментира трагедията с малкия Алекс. По думите му пред бтв има системен проблем и той е, че болниците не осигуряват комплексно лечение.  „Защото това дете от Педиатрията е имало нужда да бъде преместено в детската реанимация на „Пирогов“. Това е липсата на възможността едно лечебно заведение, ако има договор с касата, тоест получава нашите пари, да може комплексно да излекува вашето, моето дете или вашата и моята майка. И това е въпрос на системата, а не въпрос на конкретната болница или лекар, въпрос е и на политическа воля“, подчерта Москов.

Той апелира преди да се говорим за наличие или не на лекарска грешка или на погрешно медицинско поведение, да се изчака проверката, която медицинският одит и министерството е назначило.

„Но когато преди две години, в качеството си на здравен министър, внасях и защитавах закони, че трябва да има комплексност на лечението, тоест ако една болница претендира да лекува и да има договор с касата, тя трябва да може да лекува всичко, за което претендира, тогава вашите студия се пълнеха с всякакви мушмороци, които обясняваха, че това било администриране, това било лошо, щяло да убие болниците и т.н. Защо не ги викнете сега да го кажат това нещо на майката и на бащата? Които от една болница отиват във втора болница, в трета болница с детето си. Защо не ги викнете сега тези юнаци, тези същите от БСП и ДПС, които вкарваха тези промени в Конституционния съд, защото нарушавали някакъв пазар. Това е проблемът – системен. И ако си затваряме очите пред него, ще се сблъскваме ежедневно с трагедията на отделни, конкретни хора“, ядоса се Москов. „Пак питам – къде са тези юнаци от преди две години? Кой беше прав тогава, всичката помия, която се изля?“, добави той.

Бившият здравен министър коментира и увеличението на парите за здраве за догодина с близо 500 млн. лева така: „Ще си послужа с пример – една баба и един дядо гледали порно, на дядото му се приспало, а бабата казала: „Чакай да видим дали накрая ще се оженят“. Ами няма да се оженят. Да правиш едни и същи неща в очакване да получиш различен ефект граничи с формулировката за невменяемост в медицината“. Москов сравни наливането на допълнителни средства в нереформирана система с наливането на вода в шише, което е пробито на няколко места.

Материалът Петър Москов: Болниците не осигуряват комплексно лечение е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.