Пет вируса ни повалят годишно, децата боледуват по 8 пъти

37

Нормалният възрастен човек, когато е здрав, годишно боледува от пет инфекции, като обикновено ги изкарва „на крак“. Децата годишно боледуват от осем инфекции. Голяма част от тях са вирусни, по-малко – бактериални. Това обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от БНР. По думите му грипът вече почти няма циркулация у нас.

„Все още съществува опасност за малките деца до 5-годишна възраст и най-възрастните от респираторен вирус. Обикновено вирусните инфекции, които са характерни за пролетта, са метапневмовирусите и други респираторни вируси. Те не подлежат на такъв здравен контрол, както грипа, защото не правят чести усложнения“, посочи още проф. Кантарджиев.

Директорът на НЦЗПБ добави, че сега е времето, в което трябва да се вземат мерки за борба с инфекциите, които се предават от кърлежи. „И да не забравяме, че епидемията от морбили не е преминала“, предупреди той. По думите му в последната седмица са регистрирани най-много случаи от началото на февруари, когато започна този епидемичен взрив. В момента дребната шарка „шари“ в много от периферните квартали на София. „Това налага да се вземат адекватни мерки. Плаши ме обаче ситуацията в градовете Самоков и донякъде в Ихтиман. Първият взрив в област Благоевград вече се успокоява и случаите там рязко намаляват“, допълни проф. Кантарджиев.

Той съобщи, че в момента се обсъжда дали у нас да бъде въведена имунизация на децата срещу варицела по желание на родителите. Варицелата минава леко при децата, при възрастните обаче протича по-тежко, но за тях има лекарствено средство.

Материалът Пет вируса ни повалят годишно, децата боледуват по 8 пъти е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.