Педиатрията спира приема на спешни пациенти

23

Специализираната болница по детски болести „Проф. Иван Митов“ спира да приема спешни пациенти от днес. Това става ясно от писмо на временно изпълняващия длъжността директор доц. Димитър Калайков до Столична РЗИ и РЗОК.

„Уведомявам Ви, че от 27.11.2019 г. спираме приема на деца нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация поради тежки кадрови проблеми. Засега до 05.01.2020 г.“, пише доц. Калайков.

Припомняме, шефът на Педиатрията д-р Димитър Русинов беше отстранен по нареждане на премиера Бойко Борисов след смъртта на 3-годишния Алекс, а приелата го лекарка – д-р Елена Георгиева беше принудена да излезе в неплатен отпуск.

Той обяснява, че причините са две. „Първо, имаме депозирани две молби за напускане от двама от тримата анестезиолози. Третият в момента е в отпуска и по принцип не обслужва децата, нуждаещи се от интензивно лечение. Второ, след отстраняването от работа на д-р Елена Георгиева и напускане на още двама колеги, които работеха в интензивно отделение нямаме възможност да обезпечим достатъчно колеги със специалност по педиатрия за работа в интензивно отделение. В момента голяма част от дежурствата се поемат от колеги с много малък клиничен опит, което създава реална опасност от възникване на нов инцидент“, се казва в писмото.

Педиатрията

През посочени период деца, нуждаещи се от интензивно лечение, ще се насочват за към „Пирогов“ и Националната кардиологична болница, друга част от болните деца ще се поемат от УМБАЛ „Александровска“.„Родителите могат да бъдат спокойни. Няма да оставим нито едно дете без необходимата в пълен обем медицинска помощ“, увери здравният министър Кирил Ананиев. Той пое ангажимент да вземе всички необходими мерки, така че СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ да възобнови нормалния си ритъм на работа. „За кадровите проблеми в детската болница разбрахме в съботно-неделните дни, а за да бъдат намерени трайни и устойчиви решения назначих цялостна проверка в Педиатрията, която да установи фактическото състояние на лечебното заведение, в т.ч. техническата и кадрова обезпеченост“, каза още Ананиев.

Министърът припомни, че с решение на правителството бяха предоставени допълнително 1,7 млн. лева за разходи за персонал, с които са увеличени заплатите на работещите в болницата. „Бяха увеличени цените на детските клинични пътеки, което също създаде добри финансови възможности на болницата да развива своята дейност, така че всичко, което е било необходимо е било направено от страна на МЗ и правителството като цяло“, подчерта той.

Междувременно група медици създаде Фейсбук страница в защита на българските лекари – „Аз съм д-р Елена Георгиева!“. Редица лекари и пациенти приеха нападките към д-р Георгиева като необосновани и като нападки към цялото лекарско съсловие. Именно това мотивира лекари и пациенти да кажат „Аз съм д-р Елена Георгиева!“.

„За да дадем кураж на младите български лекари, които все още не са напуснали страната!За да уважим тези, които ще им предадат своя опит! За да защитим правовия ред в държавата, в която живеем, и собственото си достойнство!Нека всеки от нас днес застане зад българските лекари и българските деца казвайки: „Аз съм д-р Елена Георгиева!“ За да имаме сила да променим системата в името на нашите деца“, казват създателите на фейсбук групата.

За два дни над 1000 български граждани вече казаха „Аз съм д-р Елена Георгиева“, а страницата следват близо 1300 души.

А също днес тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което е потвърдено решението на министъра на здравеопазването за възлагане на обществена поръчка за строеж на Национална многопрофилна детска болница. Решението на ВАС е окончателно.

Материалът Педиатрията спира приема на спешни пациенти е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.