Първото бебе проплака в Пловдив в 00:01

33

Първото бебе за 2020 година се казва Райчо и проплака в Пловдив точно една минута след полунощ на 1 януари.

Момченцето се появи на бял свят в УМБАЛ „Св. Георги“ след нормално вагинално раждане,  под грижите на дежурния екип д-р Ямаков, д-р Владов, д-р Стоянова – неонатолог и акушерките Гергана Иванчева и Шенгюл Рамдан, съобщиха от болницата. Макар и родено 5 седмици преди термина, бебето е добре и до дни ще бъде изписано от лечебното заведение.

Малкият Райчо, който е от ромски произход, ще получи като дар от градоначалника на Пловдив Здравко Димитров една кметска заплата, която се равнява на около 1500 лева. Това обеща Димитров в личния си профил във Фейсбук дни преди Нова година. А майка му Анка си пожела синът й освен жив и здрав, да порасне като добър човек и да завърши поне 12-и клас, като нея самата.

Тъй като електронният регистър на ражданията, който здравното министерство би трябвало да поддържа, не работи вече цяла година, все още не е ясно колко бебетата са се родили през 2019 г. Точният им брой ще стане ясен едва през април, когато излязат данните на Националния статистически институт, но очкаванията са и този път да отблежим поредния антирекорд, като е възможно Набор 2019 да е дори под 55 000 деца.

Материалът Първото бебе проплака в Пловдив в 00:01 е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.