Първият у нас преглед с 5G технология направи екип на „Пирогов“

44

Първият у нас дистанционен преглед с 5G технология беше направиха днес лекари от „Пирогов“. В теста на „Теленор“ се включиха директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, който беше в централата на „Теленор“, в която се извърши демонстрацията на технологията, проф. Диян Енчев, който беше в кабинета си в спешния институт, а д-р Асен Меджидиев беше в линейка в Хасково заедно с 59-годишна пациентка.

С помощта на 360-градусова камера, която снима в резолюция 4К, и с VR очила, проф. Балтов и проф. Енчев се пренесоха в линейката при д-р Меджидиев. „Пациентката се оплаква от болки при ходене, особено в десния крак. Вчера след навеждане е усетила рязка болка, която се е разпространила към гърба и гръдния кош. Пациентката има операция на прешлените и операция на дясната бедрена кост“, разказа им д-р Меджидиев. При общия преглед, извършен от тримата специалисти, се оказа, че трябва да се направи допълнително скенер на гръбначния стълб и ЯМР, а след това да се направи отново консултация с травматолозите и евентуално с неврохирург.

 5G

„Тази технология е изключително добра възможност за дистанционно провеждане на високоспециализирани консултации. За медицината това е нова крачка напред“, посочи проф. Енчев. „Това ще позволи да се направи по нов начин на организацията на спешните случаи в България и да се решат проблемите със спешността в отдалечените райони, с липсата на кадри, които могат да провеждат това лечение. Тази технология е огромна крачка напред“, добави и проф. Балтов.

Целта на експеримента e да покаже, че 5G мрежата може още днес да се интегрира във важна сфера като медицината, осигурявайки качествено свързване, надеждна скорост на връзката и безпроблемно поточно предаване на видео и звук в реално време. Вече са направени две базови станции – в София и Хасково. Много скоро ще има и в други части на България, увериха от „Теленор“.

На демонстрацията днес присъстваха също министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Росен Желязков и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров. Тестът на дистанционното здравеопазване е част от поредицата 5G експерименти, които „Теленор“ ще проведе до края на декември 2019 г. Дотогава важи издадения от КРС временен лиценз за честотен ресурс от 100 MHz в радиочестотния обхват 3,6 GHz. „Теленор“ ще използва оборудване на Huawei, което включва фиксирана и мобилна базова станция, която може да бъде транспортирана на различни места.

Материалът Първият у нас преглед с 5G технология направи екип на „Пирогов“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.