Първи смъртен случай от електронни цигари

34

Здравните власти в американския щат Илинойс потвърдиха първия в страната случай на смърт вследствие на заболяване, дължащо се на употреба на електронни цигари. Пациентът, чиято самоличност не се съобщава, е починал от остро респираторно заболяване, съобщават световните агенции.

Новината идва в период, в който в различни части на САЩ са регистрирани случаи на дихателни заболявания, които властите свързват с пушенето на е-цигари. Центърът за контрол и превенция на заболяванията обяви, че около 200 души в 22 щата са покосени от болест вследствие на употреба на този вид продукти.  Засега няма сигурни доказателства, че случаите са свързани, но е факт, че те са нараснали с цели 40 само за 2 дни. Центърът за контрол и превенция на заболяванията посочва, че засега се знае, че не става въпрос са инфекциозно заболели. Пациентите са на възраст между 17 и 38 години. Състоянието им наподобява травма при вдишване, сякаш белите дробове реагират на разяждащо вещество. Медиците обясняват, че досега не са се сблъсквали с подобно състояния.

Директорът на центъра Робърт Редфийлд е цитиран да казва, че пушенето на е-цигари излага потребителите на ефекта на различни субстанции, за чиито рискове има недостатъчно информация. В това число са ароматизаторите, никотинът, канабиноидите и разтворителите. Редфийлд добавя, че тези продукти не са безопасни за деца, младежи, бременни и дори за възрастни, които не са привикнали към пушене.

Симптомите на заболелите, за които алармират властите, са кашлица, задух, умора, а в някои случаи повръщане и диария. „Много от тези 193 пациенти споделят, че наскоро са употребявали продукти, съдържащи THC – тетрахидроканабинол. Това е активна съставка в канабиса“, посичи още Редфийлд.

Президентът на Aмериканската асоциация за бездимните продукти за пушене Грегъри Конли коментира в изявление, че е уверен, че заболяванията са свързани с употреба на продукти, съдържащи канабили или други синтетични наркотици, а не на никотин.

Течностите за електронните цигари са без многобройните канцерогенни съставки на тютюна, като катрана. В парата обаче има фини частици, които навлизат в белите дробове, а ефектът им още не е изучен. Много от тях са потенциално токсични, предупреди доклад на Американската академия на науките миналата година.

Материалът Първи смъртен случай от електронни цигари е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.