Първа жертва на свинския грип у нас

44

За първа жертва на свинския грип у нас през този сезон съобщиха от болницата в Смолян. 51-годишният мъж от Борино е бил приет в тежко състояние и след няколко дни на изкуствено дишане е починал от белодробни усложнения на свински грип. Още два доказани случая на свински грип са регистрирани в смолянската болница – 7-годишно дете, което вече е оздравяло и 37-годишна жена, чието състояние се подобрява.

Над 50 души са в болница със сериозни симптоми и усложнения. Само през изминалата семица в Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести са доказани 54 случая на различните щамове на инфлуенцата. Всички те са изпратени от лечебни заведения в цялата страната, но най-много са тежко болните пациенти от София, Сливен и Смолян.

Засега преобладава циркулацията на грип от тип А – свински и H3N2. Много по-малко са случаите на заразени с щама от тип В „Виктория“. От него по принцип по-често боледуват по-възрастните хора, но тази година се среща и при децата. Младите пък са по-податливи на инфектиране със свински грип.

За ваксина вече е късно, но лекарите съветват още при първите симптоми да се вземе един от двата противовирусни препарата, както и да се пази леглото поне за два-три дни. Ако симптомите не отшумят до 5-6 дни, консултацията с ллекар е задължителна. В малък процент от случаите обаче усложненията могат да настъпят внезапно и да се стигне до фатален край, предупреждават още медиците. Затова е добре да се избягват места, където има струпване на много хора и да се спазва добра лична хигиена.

Материалът Първа жертва на свинския грип у нас е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.