Първа трансплантирана българка във Виена след 2-годишно прекъсване

45

29-годишната Илияна Христова стана първата българка, трансплантирана във Виена след прекъсване от 2 години. Новият бял дроб на варненката беше присаден от екипа на д-р Хосе Матила. Именно д-р Матила трансплантира повечето българи във Виена. Операцията, извършена на 30 юли, е успешна, а Илияна вече е добре, дори успява да запише видео обръщение в което благодари на донора й и на всички близки на починали, които се съгласяват да помогнат на други нуждаещи се. Предстои й 3-месечно възстановяване в клиниката по гръдна хирургия във Виена.

Илияна бе официално включена в активната листа на Евротрансплант на 10 май тази година и реално чака едва два месеца за своите нови дробове. В рамките на няколко дни през юли България предостави на донорската мрежа Евротрансплант два бели дроба и резултатът не закъсня.

Развръзката обаче идва след двегодишно прекъсване, когато на 25 януари 2019 г. беше сключено ново споразумение с Виенската многопрофилна болница. То дава възможност няколко спешно нуждаещи се българи да бъдат оперирани там, докато белодробната трансплантация не стане възможна и у нас. Дали това сътрудничество ще продължи зависи от това, дали ще покажем на австрийската страна, че имаме воля да увеличим броя на донорските органи, които страната ни да предоставя регулярно на Евротрансплант. Засега обаче нма втори наш пациент включен в активната листа на чакащите за бял дроб, макар че в родната листа има 17 души. Някои от тях се проследяват във ВМА, други са в тежко състояние, което не позволява трансплантация на този етап.

Още като бебе Илияна е диагонстицираната с муковисцидоза. Състоянието й се влошава, а след прекъсването на договора между България и Евротранслант се наложи тя да изживее най-тежкия период на безвремие и въпреки това тя успя да сбъдне най-голямата си мечта, да диша с напълно здрави бели дробове. Други родни пациенти обаче не успяха да дочакат този шанс и петима починаха през тези две години.

Материалът Първа трансплантирана българка във Виена след 2-годишно прекъсване е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.