Парата от IQOS e тествана 32 000 пъти

41

Парата от IQOS e тествана 32 000 пъти и вече е категорично доказано, че съдържа значително по-малко токсични вещества и в много по-ниски концентрации от конвенционалните цигари. Така практически в погълнатия и издишания аерозол има между 90% и 95 % по-малко вредни вещества, заради замяната на горенето с контролирано нагряване. В дима от цигарите има 6000 вредни вещества като 100 от тях са доказани канцерогени. В парата от IQOS има единствено никотин, глицерин и ацеталдехид, който обаче е 56 пъти под прага на безопасност.

„Преминаването от конвенционални цигари към бездимни продукти може да доведе до предотвратяването на смъртта на около 100 хил. души, ако промяната бъде осъществена от 15% от пушачите“, показва модел на Филип Морис Интернешънъл, базиран на епидемиологичните данни в САЩ, обхващащи период от почти 20 години между 1990 и 2009 г. Данните бяха представени от д-р Жизел Бейкър, глобален директор по научните въпроси на компанията. По думите й, ако всички потребители преминат на бездимни продукти, в рамките на две десетилетия смъртността ще се понижи с до 780 хил. души и с до 1 млн. души, ако всички спрат да пушат изобщо.

IQOS
Д-р Жизел Бейкър

„Резултатите от ново шестмесечно проучване показват, че 8 здравни показателя, свързани с развитието на болести, за които тютюнопушенето е рисков фактор, при преминаване към консумация на бездимни продукти показват стойности, каквито се наблюдава и при спирането на конвенционалните цигари“, заяви още д-р Бейкър.

Тя е категорична, че за да може един бездимен продукт да е успешен, освен да има научно доказан намален риск, той трябва да отговоря на още един критерий – да удовлетворява изискванията на пушачите, като се доближава по вкус, сетивно удоволствие и ритуал до цигарите и най-вече да им набавя необходимата доза никотин. „IQOS доставя никотин, съпоставим с този в конвенционалните цигари, което предполага, че пушачите по-лесно биха могли да се откажат от вредния навик и да преминат на алтернативен продукт“, обясни глобалният директор по научните въпроси на ФМИ.

А разликата между бездимните продукти и електронните цигари е, че в първия случай има пълен контрол върху качеството на продукта – нещо, което откриват и от Агенцията за контрола върху храните и лекарствата на САЩ. При е-цигарите има нагряване на течност и в зависимост от това какво има в нея аерозолът, който се инхарила е различен и съответно би могъл да съдържа и опасни вещества. Нещо, което при бездимните продукти е изключено.

Д-р Бейкър подчерта, че най-доброто, което някой може да направи, е никога да не започва да пуши или да спре изцяло да употребява тютюн, ако вече е потребител. Също така трябва да е ясно, че бездимните алтернативи не са безрискови. „Това, в което компанията обаче вярва, е, че преминаването на продукти, при които не протича горене, а нагряване на тютюна, е потенциално по-добрият избор за всички онези, които в противен случай биха продължили да пушат“, уточни тя.

Според проучване на Филип Морис в България сред 510 потребители на IQOS и 1822-ма пушачи показва, че 83 % искат повече информация за алтернативните продукти. 63 % от преминалите на бездимни цигари казват, че не само те, но и семейството и приятелите им са доволни от този факт, докато 64 % от пушачите споделят, че са изпитвали неудобство от навика си зарази околните.

 

Материалът Парата от IQOS e тествана 32 000 пъти е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.