Пак пожар в две болници в София

34

Пожар избухна рано тази сутрин на територията на Центъра за психично здраве – София област и Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – София област. Няма пострадали пациенти, но са унищожени покривът и подпокривното пространство на Белодробната болница, както и поликлиниката на психиатричното лечебно заведение.

„Огънят е избухнал в сградата на Психодиспансера. Засегнати са три сгради. Щетите са сериозни, но пострадали и загинали няма“, заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Противопожарна безопасност и защита на населението“ в МВР. Засегнати са две бараки и една двуетажна сграда, в която се намира скъпа апаратура. По думите на зма.-здравния министър д-р Бойко Пенков тя не е засегната. Изгорял е обаче целият архив.

От здравно министерство информират, че 51 души – пациенти на Центъра за психично здраве, намиращи се в незасегнатия от огъня стационар на лечебното заведение, са евакуирани заради липса на електрическо захранване и топлоподаване. С линейки те са откарани в други лечебни заведения с психиатрични структури на територията на София – ДПБ „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ „Александровска“, ЦПЗ „Проф. Н. Шипковенски“, ВМА и УМБАЛНП „Свети Наум“. Осигурена е непрекъсваемост на работата на дневните програми, осъществявани в ЦПЗ – София област.

Петима пациенти на Белодробната болница, при които е налице необходимост от медицинско наблюдение и терапия, също са преместени и са настанени в УМБАЛ „Св. Анна“.

Здравният министър Кирил Ананиев е разпоредил на компетентните дирекции на ведомството си – „Стопански дейности“ и „Търговски дружества и собственост“ незабавно извършване на оценка на щетите и предприемане на действия за консервация на покривното пространство на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – София област до реализирането на ремонтните дейности. Реконструкция предстои да бъде извършена и на сградата на поликлиниката на ЦПЗ – София област.

Припомняме, в края на ноември в УМБАЛСМ „Пирогов“ избухна пожар, при който загинаха двама души. Няколко дни по-късно, в началото на декември, пламъци обхванаха няколко помещения в Хирургичния блок на пловдивската УМБАЛ „Св.Георги“, подобен инцидент имаше и в Онкологичното отделение на „Централ Хоспитал“. В края на миналата седмица пожарникари бяха извикани на помощ поради задимяване на помещение в столичната УМБАЛ „Св.Иван Рилски“.

Днешният инцидент е поредният възникнал в лечебно заведение, при който благодарение на огнеборците не се е стигнало до тежки последици.

Материалът Пак пожар в две болници в София е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.