Падат ни се по 1100 лева на година за здраве

29

България е на второ място в ЕС по най-ниски разходи за здраве на човек от населението – по 1100 лева или 556 евро. Това показват данните на Евростат за 2016 г. С по-малко пари за здравеопазване са разполагали само румънците – 432 евро на човек за цяла година. Все пак между 2011 и 2016 г. разходите за здравеопазване у нас са се увеличили с 34,4% и през 2016 г. са възлизали на почти 4 млрд. евро.

Разходите за здравеопазване са били най-високи в Люксембург с 5600 евро на човек от населението, Швеция – с 5100 евро на човек и Дания – с 5000 евро на човек. Сред 19-те страни, за които са налични данни, само Гърция и Кипър са регистрирали спад на разходите за здраве между 2011 и 2016 г., сочат още данните на Евростат. Най-голям ръст е отчетен в Естония – с 45,3%, а още пет страни членки – Румъния, България, Литва, Люксембург и Германия, са отбелязали повишение с над 20%.

През 2016 г. България е заделяла 8,2% от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване при средно равнище в ЕС от 9.9%, съобщиха още от Евростат. По този показател страната ни се нарежда по средата на класацията. Най-много за здравеопазване сред страните членки на съюза е отделяла Франция – 11,5% от брутния си вътрешен продукт, следвана от Германия с 11,1% и от Швеция с 11% от БВП.

За сметка на това разходите за здравеопазване са се равнявали на по-малко от 7,5% от БВП в 12 страни членки, като най-нисък е бил делът в Румъния (5%). Въпреки че Люксембург е на второ място по най-нисък дял на разходите за здравеопазване спрямо БВП, това е отражение на високото ниво на брутния вътрешен продукт на страната, сочи статистиката.

В същото време у нас 65,1 на сто от починалите хора на възраст до 75 години са можели да поживеят още, тъй като смъртта им е била предотвратима. Това пък показват данни, представени от Европейската комисия, цитирани от БТА. От ЕК уточняват, че 35,4 на сто от смъртните случаи в България е можело да бъдат избегнати, а в 29,7 е имало възможно лечение.

Най-лоши са показателите за Румъния, където 80 на сто от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени. Данните от 2016 г. показват, че в ЕС са умрели около 1,7 млн. души, които не са навършили 75 години. От тези смъртни случаи, 1,2 милиона са били преждевременни, а 741 000 да били предотвратими, сочи статистиката.

Всеки трети смъртен случай в ЕС не е бил неизбежен, като най-често спасение е имало за страдащите от сърдечни и дихателни заболявания, както и някои видове рак. Данните сочат, че най-голяма вероятност болните да преборят страданието с лекарска грижа има във Франция, Белгия, Дания и Холандия, а най-рядко това се случва в Румъния, Словакия, Литва, Малта, България и Латвия.

Под предотвратима смърт се разбира такава, чиито причини могат да бъдат избегнати чрез ефективно публично здравеопазване и превантивни действия. А лечими болести са тези, които могат да бъдат излекувани в болница. Като предотвратима болест номер едно статистиката сочи инфарктите. През 2016 г. 174 000 души в ЕС са починали от инфаркт, а е могло да не умират.

Материалът Падат ни се по 1100 лева на година за здраве е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.