Пациентски организации против децата да плащат 1 лев за преглед

33

Пациентски организации се обявиха категорично против децата да плащат 1 лев за преглед при джипито и при специалист. Припомняме, от Български лекарски съюз обявиха, че ще настояват в новия рамков договор, който ще важи за следващите три години, да бъде заложена такса за децата при посещение при лекар. От сдружението на джипитата от години настояват за същото.

От пациентски организации „Заедно с теб“ обаче реагираха с остро писмо до здравния министър. „Искането на БЛС за плащане на потребителска такса от 1 лев от децата създаде напрежение и тревога у пациентите и предизвика вълна от негативни мнения на родители. Ние не само не сме съгласни децата да бъдат таксувани при посещение при лекар, но и настояваме да отпадне напълно потребителската такса за всички пациенти (деца и възрастни) за преглед при джипи“, пишат пациентите до Кирил Ананиев.

„Тъй като с подписването на Национален рамков договор (НРД)  бюджетът за общопрактикуващите лекари ще бъде увеличен с 19 милиона лева, в т.ч. и за така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не) това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите“, допълват от „Заедно с теб“.

Според председателят на организацията Пенка Георгиева, въвеждането на потребителската такса за децата ще застраши здравето им. „Приоритети на държавата са детското здравеопазване и справянето с демографския проблем и очакваме да има реални действия в тази посока, а не затруднения за родителите“, категорична е тя и добавя, че подобна такса няма в редица европейски страни.

„И последно, но не на последно място, ние пациентите, не сме съгласни на наш гръб да се стоварват изискванията на неудовлетворените от системата“, завършва писмото до здравния министър.

Материалът Пациентски организации против децата да плащат 1 лев за преглед е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.