Пациенти скочиха срещу такса „рецепта“

39

Против създаването на Национална аптечна карта и заплащането на такса „рецепта“ се обявиха от Пациентски организации „Заедно с теб“. Предложението е заложено в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и предвижда на пациентите да се удържа такса за обработката на всички рецепти. Според организацията, българските пациенти доплащат най-много за лечението си и таксата за издаване на рецепта ще затрудни особено хората с хронични заболявания.

Прилагането на административно разположение на аптеките на националната карта пък ще затрудни пациентите и ще наруши правото им на избор на аптека, смятат още от „Заедно с теб“.

Именно Националната аптечна карта изостри страстите в сектора. Според Асоциацията на собствениците на аптеки тя ще доведе до редица ограничения. Определят я „като способ за ограничаване на конституционно установения принцип за свободна стопанска инициатива“. Изтъкват още, че ще бъде използвана за преграждане възможността на стопанските субекти за разкриване на нови аптеки в икономически развитите населени места на страната. Освен това посочват, че е възможно свързаната с Националната аптечна карта регулация да бъде използвана, за да постави дадени стопански субекти в привилегировано положение пред други.

Друго несъвършенство на картата отчетоха от БФС – липса на гаранции за нейното функцииониране. „Когато въз основа на Национална аптечна карта се установи недостиг от аптеки и дейности, които те извършват, е предвидено да се прилагат мерки за стимулиране на осигуряването на лекарствени продукти като в такива населена места ще могат да осъществяват дейност на втори или следващ адрес аптеки, получили разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти“. От БФС предлагат Националната аптечна карта да е задължителна при откриване на всички аптеки, а не само при откриване на аптеки на втори или трети адрес и в населени места без аптека.

Помощник- фармацевтите пък са притеснени за контрола при продаването на лекарства, както и за работното си време.

Материалът Пациенти скочиха срещу такса „рецепта“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.