Пациенти с гневни писма до Бойко Борисов, недоволни от НЗОК и МЗ

28

Две гневни писма получи през уикенда премиерът Бойко Борисов. Те са от пациенти, недоволни от МЗ и НЗОК. Шефът на Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония“ Тодор Мангъров обвини здравния министър Кирил Ананиев, че вече почти година неглижира проблема с трансплантациите и липсата на донори у нас, като по този начин умират хора, които иначе биха могли да бъдат спасени, а председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева за пореден път алармира за хаоса във Фонда за лечение на деца, който вече е дирекция към касата и за грубо отношение към родители на болни българчета.

Писмото на Мангъров е адресирано и до самия Ананиев, до председателя на парламента Цвета Краянчева и до омбудсмана Мая Манолова. В него той напомня на здравния министър, че през миналата година са починали петима белодробно болни пациенти, като след смъртта на двама от тях в един и същи ден – на 13 октомври, властта е обещала бързи действия и решения. Но 8 месеца по-късно все още няма Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите, а въпреки споразумение между България и Виена, по линия на Евротрансплант, за включването на петима българи в листата на чакащи за присаждане на бял дроб, засега само една пациентка е получила този шанс.

„Срокът на Вашата заповед за изготвяне на Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите до декември 2018 г. не беше спазен. Този срок многократно беше удължаван, като досега тя нито е готова, нито е предложена за обществено обсъждане. Липсва прозрачност при изготвянето ѝ, не се канят на заседания заинтересовани пациенти, пациентски организации, специалисти от всички специалности и координатори по донорство. България изпрати екип да се обучава за едва 4 дни /06-10 май 2019 г./. Екип за шестмесечно обучение все още не е заминал. Липсата на Национална програма възпрепятства максимално донорството, което засяга както български реципиенти, така и възможността да предоставяме на Евротрансплант органи, които не можем да трансплантираме в България – само така имаме шанса да станем реална част от тази организация. За информация – през тази година нямаме подаден нито един орган към Евротрансплант. Получен е отказ, преди няколко дни, от АКХ Виена за преглед на българка пациентка с мотив, че нямат капацитет да приемат чуждестранни граждани. В същото време, Уважаеми г-н Министър, четирима пациенти не повярваха на Вашето обещание, че ще ги спасите и емигрираха. Трима от тях са успешно трансплантирани, а състоянието на четвъртия е стабилизирано с иновативна терапия недостъпна в България“, отбелязва Мангъров.

„Уважаеми г-н министър, търпението ни се изчерпа! Заявявам, че ако до 17 септември 2019 г. не създадете условия и не бъдат включени най-малко трима българи в европейска листа на чакащи за белодробна трансплантация, няма действаща Национална програма и пълен екип от медицински специалисти, включващи всички специалности и нива за успешна белодробна трансплантация, не е заминал за минимум шест месечно обучение, Ви призовавам да си подадете оставката и да отстъпите място на по-заинтересован от Вас. Ако всички условия не са изпълнени или не си подадете оставката, на 18 септември 2019 г. от 7.30 ч. обявявам безсрочен протест пред Министерство на здравеопазването до решаване на проблема“, заявява ултимативно председателят на Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония”.

Пациентските организации „Заедно с теб“ пък сигнализираха за пореден проблем с лечението на българско дете в чужбина. В писмото си до премиера Борисов, Пенка Георгиева е категорична, че след прехвърлянето на фонда за лечение на деца към здравната каса „има само проблеми, административен хаос и грубо отношение“.

„При последния случая става въпрос за дете с бъбречна недостатъчност. През април 2018 г. то е било лекувано с финансиране от Фонда за отстраняване на бъбрек, бъбречна недостатъчност и извеждате на уретер през корема в университетска болница във Франция. Майката подава заявление към новата дирекция на НЗОК за финансиране на контролен преглед в болницата, където е оперирано детето, но „НЗОК не подпомага организационно майката, въпреки че управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и министърът Кирил Ананиев се заклеха публично, че нищо няма да се промени в грижата за лечението на децата след закриването на Фонда“, пишат от „Заедно с теб“. Оттам допълват, че майката случайно разбира след обаждане от Франция, че е насрочен контролен преглед при френския професор.

„Преди закриването на Фонда за лечение на деца администрацията му имаше ангажимент да подпомага родителите организационно и да следи кореспонденцията с чуждите болници. Служителите винаги знаеха за датите и се грижеха родителите да са уведомени навреме и документите им задвижени“, подчертава Георгиева. По думите й майката звъни в дирекцията – наследник на Фонда в НЗОК на 14 юни, но никой не вдига телефоните. На 17 юни успява да се свърже и служителка, която ѝ казва, че още няма разрешение за чужбина и затваря телефона. На 18 юни ѝ се обаждат, че трябва да лети спешно на другата сутрин. Освен това НЗОК не осигурява преводач за лечението на детето във Франция с обяснението, че няма договор с преводачи.

„Г-н премиер, хаосът с лечението на децата е пълен. За грубото отношение и откровен цинизъм потвърждавам лично, разполагайки със запис на разговор относно малката Мими, която почина преди седмица от левкемия, със зам.-управителя на касата, в който тя заявява: „Какво иска тази майка?!? Да ѝ купим апартамент с изглед към Витоша ли?!?“ Г-н Борисов, моля Ви да съдействате на майките на все още живите български деца!“, пише Пенка Георгиева.

Към писмото се присъединяват още от Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”; Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”; Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Материалът Пациенти с гневни писма до Бойко Борисов, недоволни от НЗОК и МЗ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.