Пациенти и БЛС против отлагането на специализацията на джипитата

56

Управляващите за пореден път направиха компромис и с поправките в Закона за лечебните заведения дадоха трета отсрочка на джипитата, които нямат специалност по обща медицина, да се квалифицират. Така личните лекари без специалност няма да загубят практиките си в следващите 4  години.

Пациентски организации и Българският лекарски съюз обаче се обявиха против гратисния период. „Изразяваме несъгласие с поредното отлагане на задължението за придобиване на специалност обща медицина от общопрактикуващите лекари. Считаме, че 19 години бяха достатъчни за специализация или поне започване на такава. Определено това е липса за последователни и отговорни здравни политики от страна на Комисия по здравеопазване към Народното събрание“, заявиха в позиция от пацентски организации „Заедно с теб“. Според председателя Пенка Георгиева, поредното отлагането на квалифицирането на докторите е във вреда на пациентите, тъй като липсва качествена грижа и лечение на тези граждани, чиито лични лекари са без нужната специалност. „Второ, решението е некоректно към тези лекари, които са положили усилия, отделили време, капацитет и финансов ресурс, за да имат специалност. Крайно време е държавата да поеме своята отговорност към първичната доболнична помощ“, посочват още от „Заедно с теб“.

Същото мнение изрази и д-р Николай Брънзалов, който е зам.-председател на БЛС и самият той практикува като джипи. „Отлагането на специализацията е политическо решение, не е искано от нас. Не може липсата на специализация да не се отрази на качеството на работа, както и не може тези, които са придобили тази специалност да бъдат на едно ниво с тези, които я нямат“, подчерта д-р Брънзалов. По думите му в момента 674 джипита нямат завършена обща медицина, както и никоя от останалите – „Вътрешни болести“, „Педиатрия“ или „Спешна медицина“. „Трябва да си отговорим на няколко въпроса – от тези 673 общопрактикуващи лекари, колко са въобще в процес на специализация, колко от тези колеги са били зачислени, но са прекъснали и колко въобще имат намерение да специализират? А и колко от тях са по села, малки градове и големи градове? В София, ако някой не е пожелал да си вземе специалността, това си е негово лично решение. Според мен, голям процент от тези, които са без специалност, просто не желаят да я вземат“, заяви д-р Брънзалов.

Зм.-председателят на БЛС беше категоричен, че управляващите трябва да инвестират повече в първичната и извънболничната медицинска помощ, за да ги има въобще, защото отлагането на придобиването на специалност не е истинска политика.

Материалът Пациенти и БЛС против отлагането на специализацията на джипитата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.