Пациент наби джипито си

47

Пациент наби личната си лекарка в 18-то ДКЦ в София. До насилието се стигнало, след като джипито се опитало да обясни на мъжа, че няма право да му даде направление за бъбречна трансплантация.

„На 22 март бях нападната от един пациент, който наистина е тежко болен. Той е с хронична бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа. Настояваше, че аз трябва да го подготвя и да го представя за трансплантация на бъбрек. Обясних му, че не мога да го направя, защото нямам такива правомощия, а за това нещо има специално оторизирани структури в страната“, разказа пред Нова телевизия нападнатата д-р Антоанета Николова-Здравкова.

Тя обясни, че седмица по-рано й се обадил завеждащият на хемодиализната структура на болница „Токуда” и поискал да издаде направление, за да го подготвят за трансплантация. „Такава клинична пътека за подготовка за трансплантация по здравна каса няма. Опитах се да намеря някаква близка клинична пътека – написах такава за оперативно лечение на бъбречни заболявания с голям обем. Издадох талон на 13 март. Пациентът обаче пристигна на 22 март и ми каза да не го разкарвам и разигравам и да намеря къде да го приемат в болница. Обадих се дори в НЗОК, при което ми казаха, че това не е моя работа. Той ме напсува, сестрата му направи забележка и тогава започна да ни заплашва, че ще ни убие. Аз си държах телефона в ръката и му казах, че ще извикам полиция. Той ми изби телефона от ръката, бутна ме на кушетката и започна да нанася удари по лицето и главата ми“, обясни д-р Николова-Здравкова.

Лекарката си е извадила медицинско. Според нея проблем в случая е, че тя няма право да отпише от листата си пациента. „Писала съм молба до много институции. Очаквам решение на проблема. Ако откажа да го лекувам, мога да бъда санкционирана“, добави джипито.

По данни на здравното министерството физическите нападения над лекари през 2018 г. са 396, а от началото на годината са 34.

От Българския лекарски съюз реагираха с поредната декларация. „Нападенията над медицински лица не спират, а зачестилите случаи на „юмручно право“ са  силно притеснителни. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание“, пише в позицията на БЛС.

От съюза припомнят, че регистрационната форма за избор на личен лекар е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. „Медицикът също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато тoзи пациент представлява реална опасност за живота на лекаря“, категорични са от съсловната организация.

Материалът Пациент наби джипито си е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.